Egyptisk uro presser olien i top

Urolighederne i Egypten sender prisen på rå-olie i top. Med 101,19 dollar pr. tønde brent rå-olie har prisen nu nået dethøjeste niveau siden september 2008.

Foto: SUPRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Og fra eksperter over en bred kam er det presset på det egyptiske regime, der udnævnes som hovedårsagen. I USA, hvor der ellers er tegn på bedring i økonomien, følges olieprisens bevægelser meget nøje.

- Vi følger det tæt, for det er afgørende for opsvinget i vores egen og i den globale økonomi, siger Robert Gibbs, pressetalsmand i Det Hvide Hus.

Financial Times har bedt Marco Dunand, topchef i en af verdens største olie-handels virksomheder om en vurdering af situationen:

- Vi er ekstremt bekymrede over situationen i Mellemøsten. Dette vil øge volatiliteten betydeligt, siger han.

Men når nu Egypten i sig selv er en ubetydelig olieproducent, hvorfor så den store bekymring ?

Svaret ligger i landets beliggenhed ud til Suezkanalen. Kanalen er en vigtig vandvej for olietankere fra Mellemøsten. Bliver kanalen lukket som følge af en eskalering af konflikten, vil det koste olietransportørerne en omvej på 6.000 sømil syd om Afrika.

Efter at det egyptiske regime mandag oplyste, at man søger dialog og ikke agter at lade hære bruge vold mod demonstranterne, er der håb for, at det ikke går så galt. På et møde for EUs udenrigsministre i Bruxelles blev Egyptens præsident Mubarak opfordret til at lave en blid overgang til demokrati, en løsning, der - hvis han følger den -reelt vil være det samme som hans afgang.

Men det beroliger ikke markedet i første omgang. Tværtimod påpeger Lawrence Eagles, olieekspert hos finanshuset JPMorgan over for Financial Times, at urolighederne har potentiale som katalysator for uro i lande som Saudi Arabien, Kuwait og De Forenede Arabiske Emirater, der ellers hidtil har været betragtet som stabile. OPEC oplyser på den anden side, at man er klar til at øge produktionen, hvis der opstår en reel mangel.