Eftersøgt Aarhus-matador fundet i Afrika

Konkursramte Jesper Øhlenschlæger holder møder med udlandsdanskeren Jan Bonde Nielsen og afrikanske forretningsfolk i Nigeria. Dansk politi leder efter den fallerede matador, som tidligere oplyst, at han udvikler vindprojekter for den nigerianske regering.

Jesper Øhlenschlæger i herskabsvillaen i Aarhus i efteråret 2012 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stolene er hvide og svulmende med forgyldte udskæringer. Anretterbordet og det store spejl på endevæggen er i samme opulente design, som ligger så langt fra stram dansk stil, man næsten kan komme.

Omkring middagsbordet sidder to af Danmarks mest kendte udlandsdanskere. Den ene er forretningsmanden Jan Bonde Nielsen, som forlod Danmark i begyndelsen af 80erne efter at være blevet frikendt for mandatsvig i forbindelse med tiden som storaktionær i B&W for siden at skabe sig formuer inden for russisk og georgiansk olieindustri.

Den anden er den aarhusianske iværksætter Jesper Øhlenschlæger, som er erklæret personlig konkurs og eftersøgt af kreditorerne, som har bedt politiet om hjælp for at få ham til at møde frem i retten. Kreditorerne mistænker ham for at skjule værdier i udlandet. De to danske forretningsmænd flankeres af to afrikanere samt en af Jan Bonde Nielsens svigersønner, Evangelos Kleftakis.

Ifølge Berlingskes oplysninger er værten ved middagen en nigeriansk forretningsmand med interesser i energi- og ejendomssektoren, og ifølge avisens kilde indtages middagen i afrikanerens mansion i den nigerianske by Abuja.

Det er i Afrika, der sner

Afrika er i dag mulighedernes land. Det fortalte Jesper Øhlenschlæger i et interview med Berlingske i 2012. Her oplyste han, at han havde gang i et samarbejde med regeringen i Nigeria om at rejse vindparker i landet.

»Afrika er the land of opportunity, selv om der er mange udfordringer med korruption og ens personlige sikkerhed. Aktiviteterne ligger i mit nystiftede selskab Apfoss, og jeg er i færd med at opbygge en lille organisation både her (i Danmark, red.) og i Nigeria,« fortalte Jesper Øhlenschlæger, som også oplyste, at projektet udvikles i samarbejde med den spanske vindgigant, Gamesa, som skal levere vindmøllerne til Nigeria.

»Nigeria producerer masser af olie, men landet har ingen raffinaderier, og råolien flyder ud af landet til Vesten. Det betyder, at landet har stor mangel på strøm, så regeringen er meget interesseret i såvel vind som sol for at skaffe strøm til befolkningen,« forklarede Jesper Øhlenschlæger.

Nu holder han altså møder med Jan Bonde Nielsen, som har opereret i Afrika siden 70erne, hvor han med IFU-penge i ryggen etablerede et blomstergartneri i Kenya. Bonde Nielsen har i mange år drevet en farm i Kenya og plejet forskellige interesser inden for fiberoptik og veterinærmedicin.Ifølge Berlingskes oplysninger arbejder de to sammen om projekter i energisektoren, som Jan Bonde Nielsen har erfaringer med fra Østeuropa. »De har lavet en aftale, der betyder, at deres individuelle interesser i Vestafrika nu er delt mellem de to. Det er et meget stærkt partnerskab, og der er bragt vidt forskellige interesser til bordet fra de to – inden for energi, handel, produktion, råvarer, og telecom. Det er meget store transaktioner. I milliardstørrelsen,« skriver en kilde i en mail til Berlingske.

Jan Bonde Nielsen bekræfter, at han har haft møde med Jesper Øhlenschlæger for nylig, men afviser, at han gør forretninger med ham, men ønsker ikke at citeres.

Bonde Nielsens frodige karriere

Jan Bonde Nielsen, som kunne fejre sin 75-års fødselsdag sidste år, bosatte sig i London i 1981, hvor han bl.a. var med til at investere i Wembley Stadion. Siden flyttede han fokus til Rusland, hvor han investerede i et olieselskab og solgte det med profit. I 1999 investerede han i Batumi Oil Terminal i Georgien, som siden – ifølge hans egne oplysninger – blev solgt for over ti milliarder kr.

Jan Bonde Nielsen har siden 2010 boet i Kenya, hvor han driver landbrug og har investeret i maritime aktiviteter, fiberoptik og medicin til dyr. Han driver bl.a. en veterinærforretning, hvor fattige husdyravlere kan købe billig medicin med støtte fra bl.a. Bill & Melinda Gates Foundation.

Jan Bonde Nielsens farm i det uberørte Nguruman Wildlife Sandtoary udlånes undertiden til personer, som donerer betydelige beløb til naturbevaring i området. Farmen husede også kronprinsparret under deres bryllupsrejse i sin tid.

Udlandsdanskeren er formand for Africa Conservation Fund, som driver Virunga National Park, der er hjemsted for 25 pct. af alle verdens bjerggorillaer. Fonden støttes bl.a. af Steve Jobs’ enke, Laurene og Warren Buffet-familien.

Den uheldige Øhlenschlæger

Ligesom Jan Bonde Nielsen er Jesper Øhlenschlæger initiativrig og hittepåsom, men til forskel fra den ældre udlandsdansker har Øhlenschlæger hidtil ikke haft held med sine investeringer. Apfoss, som skulle rumme hans nye aktiviteter, gik således konkurs for et par uger siden.

Øhlenschlæger blev kendt uden for Aarhus, da han op til finanskrisen solgte sit typehusfirma M2 til Ole Vagners børsnoterede ejendomsgigant Keops for 30 mio. kr. Pengene brugte Øhlenschlæger til investeringer i vindmølleeventyret Skykon sammen med milliardærbrødrene Jens og Carsten Risvig Pedersen og kapitalfonden EQT. Men Skykon var ikke levedygtig og gik konkurs i 2010 med en gæld på flere hundrede millioner til bl.a. Amagerbanken.

En grøn kapitalfond, Dansk Egenkapital, var Jesper Øhlenschlægers næste projekt. Sydenergi og PFA stod klar til at skyde penge i fonden, men andre investorer tøvede. Øhlenschlæger blev ikke anset for den rette leder af foretagendet, og han blev fyret i 2012.

Blev væk fra skifteretten

Siden Jesper Øhlenschlæger udfoldede sine afrikanske visioner for Berlingske i september 2012, er han erklæret personlig konkurs. Gælden i Øhlenschlægers personlige konkursbo er på 25 mio. kr., men det er ikke lykkedes kurator Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten at få aarhusianeren til at møde op i skifteretten. Skifteretten har derfor bedt politiet om hjælp til at opstøve ham.

Den fallerede matador bor officielt i Schweiz, hvor han ifølge Boris Frederiksen har oplyst til de lokale myndigheder, at han råder over en millionformue.

»Der ligger ikke en decideret arrestordre på ham. Vi har bedt politiet om at hjælpe med at få ham frem, og Jesper Øhlenschlæger risikerer således at blive taget i paskontrollen, hvis han kommer til Danmark,« forklarer Boris Frederiksen.

Også han ligger inde med oplysninger, der peger på, at Øhlenschlæger undertiden opholder sig i Nigeria: »Han har på et tidspunkt haft en nigeriansk mobiltelefon,« oplyser kuratoren.

Boris Frederiksen tror på, at det ender med, at Jesper Øhlenschlæger møder op og afgiver forklaring i skifteretten: »Min opfattelser er, at han jævnligt har sin gang i Danmark. Den eneste officielle adresse, vi har på Jesper Øhlenschlæger, er i Schweiz. Jeg kan være tvivlende overfor, om han er på den,« siger Boris Frederiksen.

»Vi spurgte ham om, hvor han egentlig befandt sig i verden, og fik en forklaring om, at han var en international forretningsmand, som havde hele verden som sin scene.«

Jesper Øhlenschlægers færdes rundt i verden og kan følges på hans facebook-profil. Han opholdt han sig i Abuja i Nigeria d. 3. december og d. 21. november 2013. Begge gange boede han på Hilton Hotel.

Det har ikke været muligt for Berlingske at træffe Jesper Øhlenschlæger.