Efter rod i SKAT: Offentlige selskaber søger hjælp hos inkasso-firma

Inkasso-selskab er begyndt at få henvendelser fra offentlige og halvoffentlige selskaber, der vil have hjælp til at inddrive gæld.

Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Offentlige og halvoffentlige selskaber er i løbet af det sidste år begyndt at kontakte inkasso-selskabet Intrum Justitia for at få hjælp med at inddrive gæld, der er strandet i SKAT’s inddrivelsessystem.

Det fortæller administrerende direktør Kim Schrøder fra netop Intrum Justitia til Radio24syv:

”Det er helt nyt, at vi får henvendelser fra offentlige selskaber, der er frustrerede over, at SKAT ikke inddriver den gæld, de har til gode,” siger han til radiokanalen.

”Vi fik den første henvendelse for halvandet år siden. Inden for det sidste år er der så sket en markant stigning i henvendelserne, men som systemet er indrettet nu, er det begrænset, hvor meget vi kan hjælpe, fordi SKAT har monopol på inddrivelse,” forklarer administrerende direktør i Intrum Justitia, Kim Schrøder, til Radio24syv.

Radio24syv afslørede tidligere på ugen, at SKAT’s digitale inddrivelsessystem EFI blev søsat, selvom over en tredjedel af de test, der blev gennemført af systemet, slog fejl. Det fortalte Søren Lauesen, professor ved IT-Universitet og manden bag en hidtil ikke offentliggjort rapport om EFI-systemet:

”Man vidste, at der var flere tusinde test-tilfælde, man ikke havde prøvet, og endnu flere, man havde prøvet, men som ikke virkede. Men fordi halvdelen virkede, satte man det i drift. Det svarer til, at sige, at der er fuld at huller i den ene side af skibet, men den anden side er i orden, så vi sejler i morgen,” siger it-professor Søren Lauesen til Radio24syv.

EFI-systemet blev således udrullet den 1. september 2013, men blot to år efter, i 2015, måtte systemet lægges i graven, da det kom frem, at SKAT havde inddrevet gæld ulovligt.

Sagen fik torsdag professor ved Copenhagen Business School Kim Normann Andersen og tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft til at foreslå at flytte skatteinddrivelsen fra SKAT til en ny myndighed under ATP.

Intrum Justitias administrerende direktør Kim Schrøder vil ikke sætte navne på, hvilke offentlige og halvoffentlige selskaber, der henvender sig, men siger, at det eksempelvis er ubetalte parkeringsbøder, forsyningsafgifter og licens, der er tale om.