Efter rædselsmåned er tilliden væk: H&M har mistet en femtedel af sin værdi

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Svenske Hennes & Mauritz har i mange år stået som et af Nordens absolut mest succesfulde selskaber med butikker i hele verden, men lige for tiden er smilene væk på ledelsegangen. Fold sammen
Læs mere
Foto: RITCHIE B. TONGO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen

Velkommen til en morgen, hvor de danske erhvervsmedier i høj grad er præget af gårdagens begivenheder med TDCs milliardfusion og Novo Nordisks ledelsesrokade og lunkne regnskab i centrum. Men natten har også budt på regnskaber fra flere af verdens største selskaber, hvilket vi vil dykke ned i, men vi begynder i Sverige, hvor et ikonisk selskab lider.

1
Tøjgiganten er blevet klædt af

Svenske Hennes & Mauritz har i mange år stået som et af Nordens absolut mest succesfulde selskaber med butikker i hele verden, men lige for tiden er smilene væk på ledelsegangen. Topchef Karl-Johan Persson, der er søn af stifteren Stefan Persson, har de seneste måneder kunnet se selskabets værdi rasle ned. Bare i januar er en femtedel af værdien blevet hakket af selskabet. Investorerne har tilsyneladende mistet tålmodigheden, og sælger ud af aktierne i stor stil. Næsten halvdelen af de store analysehuse anbefaler nu et salg af aktierne og kun otte procent anbefaler et køb.

Regnskabet i onsdags sprøjtede bestemt heller ikke mere optimisme ind i markedet. Det lå langt under forventning, men det er særligt en turnaround-plan med butikslukninger, der har skabt den sure stemning omkring H&M. I 2018 vil tøjkæmpen lukke 170 butikker, hvilket er det største antal i to årtier. Det sker som reaktion på den voksende nethandel, der har presset de fysiske tøjbutikker, men investorerne opfatter det som et defensivt træk. Heller ikke planerne om at lancere en ny lavpris tøjmærke har kunne genskabe tilliden.

Det har ikke gjort livet nemmere for H&M, at selskabet endte i en sand shitstorm i forbindelse med en en omstridt reklame, viser en model, en sort dreng, iført en grøn trøje. På trøjen står teksten »coolest monkey in the jungle« - den sejeste abe i junglen. Den reklame førte til flere større protester og i Sydafrika blev butikker udsat for hærværk og lukket ned.

Det anbefaler Business:

Sådan opstod TV-pakkerne: Betal mere for at få mindre

TDCs milliardopkøb betyder døden for TV-boksen

Ledende medarbejdere var involveret i opsigtsvækkende reklamesvindel

Hør også podcasten »Dine penge« om privatøkonomi:

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

2
En blandet omgang fra tech-giganterne

Det er ikke så nemt for Apple at komme af med sine nye telefoner. Der er simpelthen solgt færre iPhones end forventet i det sidste kvartal. Det viser Apples eget regnskab ifølge nyhedsbureauet AP. Efter regnskabet kom ud torsdag aften dansk tid, satte Apple forventningerne til næste kvartal lavere, end analytikere ifølge AP havde ventet.

Trods rekordstore indtægter fra salg af reklamer på over 100 milliarder dollar, var det et skuffende regnskab, som Googles ejere, Alphabet, lagde frem torsdag aften dansk tid. Særligt reklamer på søgemaskinen Google bliver ved at med generere indtægter - omkring 162 milliarder kroner i fjerde kvartal af 2017 alene - men det var ikke nok til møde analytikernes forventning.

Den virtuelle detailhandler Amazon fortsætter med at udvide sit salg. Det viser regnskabet for sidste kvartal af sidste år ifølge Reuters. Her steg salget med 38 procent til 60,5 milliard dollar. Amazon er i særlig grad lykkedes med julehandlen.

3
Titusinder skal betale mere til A-kassen

Den omdiskuterede dagpengereform koster a-kasserne op mod en halv milliard i administrative udgifter, vurderer brancheorganisation.

I minimum to a-kasser – HKA og den tværfaglige Min A-kasse – får medlemmerne en del af regningen, idet de årligt skal betale henholdsvis 120 og 60 kroner mere for at være forsikret mod arbejdsløshed.

Da HKA, der er fagforbundet HKs a-kasse, i efteråret konstaterede et faretruende stort underskud i fremtidsprognoserne, kunne en del af dette netop tilskrives dagpengereformen. IT-udgifterne vil samlet løbe op i cirka 17 millioner kroner, estimerer den konstituerede direktør for a-kassen, Malin Marker Persson. Læs hele historien lige her.

3 ting investorerne skal være opmærksom på:

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet har udvalgt tre ting, som du bør holde øje med i dag på markederne.

  • Det er første fredag i måneden og tid til den amerikanske jobrapport. Investorerne vil spejde efter ”over eller under” 190.000 nye job og se om arbejdsløsheden dykker ned under de forventede 4,1%
  • Novo Nordisk fik en hård medfart i går efter det lidt skuffende 4. kvartalsregnskab. USD faldet giver i 2018 for alvor omsætnings- og indtjeningsmodvind. Spørgsmålet er om aktien efter en nedtur på næsten 7 % i går kan stabilisere sig?
  • USD fortsætter nedturen og det kan mærkes på de danske aktier. Efter gårsdagens markante nedtur lyder år-til-dato ”stigningen” på en dansk 2,39 % aktietilbagegang. Til sammenligning kan det tyske DAX indeks lige akkurat klare et mindre plus, mens de amerikanske aktier med en tæt på 5 % stigning stadig ligger i toppen før indregning af USD svækkelse. Året startede godt, men stigninger er blevet vendt til nedtur. Er selv gode regnskaber indregnet i priserne og kommer der flere regnskabsskuffelser?

Det sker i dag:

kl. 7.30: Årsregnskab fra Danske Bank
kl 14.30: USA: Jobskabelse ex landbrug, jan

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder er på retræte fredag morgen. En blandet udvikling på Wall Street efterlader investorerne med en portion tvivl, og torsdag aftens regnskaber fra mastodonterne Amazon, Apple og Googles moderselskab, Alphabet, angiver ingen entydig retning.

Nikkei 225 -0,7
Topix -0,2
Hongkongs Hang Seng +0,1
China Shanghai Composite -0,4
China CSI 300 -0,1
Taiwan Taiex -0,3
Sydkoreas Kospi -1,6
Indiens BSE Sensex -1,4
Singapores STI -0,2
Sydney ASX 200 +0,5