»Efter min mening burde man behandle kviklån, som man behandler cigaretter«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

(Foto: Mads Nissen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Godmorgen. Her får du ugens første nyhedsoverblik fra Berlingske Business:

»Efter min mening burde man behandle kviklån, som man behandler cigaretter«

Markedet for såkaldte kviklån (lån med kort løbetid og høj rente) er i hastig vækst. De høje renter betyder, at mange bliver fanget i gældsfælde, der kan være svær at komme ud af.

Det skriver Finans.dk.

Løsningen er mere regulering, mener Carsten Tanggaard, der er professor i finansiering ved Aarhus Universitet samt formand for Penge- og Pensionspanelet:

»Efter min mening burde man behandle kviklån, som man behandler cigaretter. Det er et dybt skadeligt produkt, og derfor burde der være forbud mod reklamer for kviklån og en langt kraftigere advarselsmærkning. Der skal skrappe midler til,« siger Carsten Tanggaard.

Eksperter: Licensbetaling kan være delvis ulovlig

Der kan være godt nyt til licensbetalerne, der ifølge en række momseksperter, kan kræve over 3 mia. kr. tilbage, fordi DR ifølge eksperterne, ulovligt har opkrævet moms på licensregningen.

Det skriver Jyllands-Posten.

Sagen kommer efter at skatteminister Karsten Lauritzen (V) i marts orienterede Folketinget om, at en EU-dom, der fastslog, at den tjekkiske radiolicens ikke var omfattet af momsreglerne, ikke ville få betydning i Danmark.

Ud af de 10 momseksperter, som avisen har talt med, er 8 af dem direkte uenige i Skatteministeriets vurdering, deriblandt professor emeritus Ben Terra, der underviser i skatte- og afgiftsret på fire universiteter i Europa og har været rådgiver for bl.a. EU-Kommissionen, OECD og IMF:

»Danmark er tydeligvis i konflikt med EU-retten,« siger fra Ben Terra. Han opfordrer danske licensbetalere til at kræve momsen retur eller klage til EU-Kommissionen.

DR oplyser over for Jyllands-Posten, at man holder sig til skattevæsenets vurdering.

»De er en kanongod forretning«

Regeringen vil udvide den såkaldte forskerskatteordning, så højtuddannede udlændinge kan arbejde og betale lavere skat i Danmark. Regeringen lægger op til en forlængelse fra fem år, som ordningen gælder i dag, til syv år. DF og S melder sig klar til at forhandle.

Det skriver Berlingske.

Manøvren skal finansiere sig selv ved at hæve forskerskatten fra 26 til 27 pct. for de pågældende medarbejdere.

»Det her vil give erhvervslivet bedre mulighed for at sikre sig den arbejdskraft, som de efterspørger, fordi vi styrker muligheden for at tiltrække forskere og nøglemedarbejdere fra udlandet. Det giver de efterspurgte medarbejdere et længere perspektiv både i forhold til familieliv og arbejdsopgaver. Virksomhederne fortæller mig, at de to år vil gøre en forskel,« siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til Berlingske.

TDC-topchef: Det her burde vi have gjort for fem år siden

TDC's tab af TV-kunder, som bidrager pænt til kassebeholdningen i Danmarks største telekoncern, vil fortsætte fremover, siger topchef Pernille Erenbjerg i et interview med Berlingske Business.

Hun ærgrer sig over, at TDC ikke for fem år siden satsede massivt på at sælge TV-bokse til danskerne, inden de begyndte at neddrosle på de store TV-pakker og helt opsige TV-abonnementerne.

»Afgangen på TV-siden vil fortsætte. Op­gaven er at flade den ud mest muligt, men vi kan ikke vende tidevandet – og det er heller ikke ambitionen,« siger hun.

På et år har TDC mistet 56.000 TV-kunder i Danmark, og 33,8 procent af de 1,3 millioner YouSee-kunder har nu kun den lille TV-pakke – typisk sidste skridt, før man siger sit TV-abonnement op og vælger at bruge streaming-­tjenester på nettet i stedet. Læs hele interviewet her.

Dagens vigtigste fra investeringsstrategen

»En vigtig hviledag forud for en stribe hårde bjergetaper.« Sådan betegner Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner mandagen, vi går i møde.

”Markedet vil i dag positionere sig til en begivenhedsrig uge, hvor der både er masser af nøgletal og spændende taler fra centralbankerne på programmet. De mange nyheder begynder at tikke ind i løbet af tirsdagen og vil fortsætte ugen ud,” siger Morten Hessner og tilføjer:  ”Derfor vil mandag være lidt en ”hviledag”, hvis man tør bruge et begreb fra cykelsportens verden, hvor markedsdeltagerne positionerer sig til resten af ugen. Nu vil det igen blive de fundamentale forhold som makroøkonomi, pengepolitik, prisfastsættelse og positionering som vil sætte retningen.”

De fundamentale forhold peger efter hans vurdering fortsat i retning af pæn økonomisk vækst i verden og stærk indtjening i virksomhederne, og derfor anbefaler Nordea også investorerne, at have lidt flere aktier i deres porteføljer end normalt.

Det sker i dag

Ikke det helt store, men hvis du er NNIT-aktionær, kan du se frem til et udbytte på 2 kr. Derudover er der halvårsregnskab fra Unibrew, UIE, Jutlander Bank og Møns Bank på programmet.

Det sker på markederne

De asiatiske aktieinvestorer viser en høj grad af spredt fægtning mandag morgen, hvor Tokyo-børsen falder en smule, mens et stort overtal af de øvrige aktiemarkeder ligger med marginale udsving tæt på nulpunktet.

Det skriver Ritzau Finans.

Aktierne i Tokyo viger trods en svækket yen. Spilproducenten Nintendo falder 0,8 pct., mens Sony dykker 1,3 pct. Også bankerne ligger lavere anført af Mitsubishi UFJ, der taber 1,3 pct. og Sumitomo Mitsui Financial, der dropper 0,8 pct. Nikkei 225-indekset ligger med et minus på 0,4 pct., mens det bredere Topix-indeks falder 0,1 pct.