Efter dramatisk pressemøde i aftes: Forstå Hummel-sagen på to minutter

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Jens Astrup. Christian Stadil holder pressemøde om sagen om bortvisningen af direktør Søren Schriver. Foto: Jens Astrup/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik.

Den helt store historie i dansk erhvervsliv for tiden er den opsigtsvækkende sag om Christian Stadils meget offentlige fyring af Hummel-direktøren Søren Schriver. Vi giver her et overblik over sagen.

1
Fra offentlig fyring til tårevædet Stadil

Sagen om Hummels offentlige fyring af direktøren tog i går aftes endnu en eksplosiv drejning. Stadil-familien besluttede sig for at fortælle offentligheden, hvorfor de har fyret Søren Schriver - Hummel-direktør gennem 24 år og ven af Christian Stadil. Vi giver her et overblik over den usædvanlige sag:

  • Den 9. februar dumpede en overraskende mail ind i indboksen hos flere danske erhvervsjournalister. Hummels bestyrelsesformand, Christian Stadil, skrev, at han måtte fyre direktøren Søren Schriver. Ifølge Stadil havde Schriver handlet »groft illoyalt og i direkte modstrid med selskabets interesser.« Meget mere ville Stadil ikke fortælle, blot at det handlede om et tyrkisk datterselskab.
  • Først i går blev vi for alvor klogere. Christian Stadil og hans far Thor Stadil valgte at fremlægge deres beskyldninger: Ifølge Stadil-familien har Schriver forsøgt at franarre dem et stort millionbeløb, som han ville putte i egen lomme. De hævder, at Schriver har oprettet et privat selskab i Tyrkiet, hvor Schriver skulle have overført ti procent af alle fremtidige indtægter fra Hummel Tyrkiet.
  • På et pressemøde afspillede Stadil lydoptagelser, der ifølge ham, beviser, at Søren Schriver selv ville tage en stor del af fortjenesten. Christian Stadil var tydeligt berørt og hamrede i bordet, mens han fortalte, at han vil melde Søren Schriver til politiet for returkommission og forsøg på bedrageri.
  • Ifølge Søren Schrivers advokat, Finn Schwarz, er der ikke hold i beskyldningerne. Schriver fastslog før pressemødet, hvor beviserne blev fremlagt, at han var klar til at sagsøge Hummel med krav om millioner i erstatning for uberettiget bortvisning. Det skriver Børsen.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Slå bak! Nu stopper Mærsks store havneoffensiv

For kort tid siden havde Mærsk en ambition om at skabe verdens største havneselskab. Den bliver nu sat på pause. Mærsks havneselskab APM Terminals har ellers været på en vild rejse mod toppen de seneste fem-syv år.

Terminals ejer i dag 73 havne verden over, og er dermed det fjerdestørste havneselskab i verden. Rejsen har dog langt fra været gratis. Alene i 2016 brugte Mærsk 60 mia. kr. på at udvide og bygge nye havne.

Fokus skal nu i stedet rettes på at skabe overskud i de 73 havne, som ATM Terminals allerede har. Læs mere i Berlingske Business.

Business-redaktionen anbefaler

3
Google indleder offensiv mod Uber

Den amerikanske kørselstjeneste Uber kan fremover få hård kamp til stregen. Googles samkørselstjeneste vil de kommende måneder ekspandere, og dermed bliver konkurrecen skærpet for Uber samt delebilstjenesten Lyft, som er ejet af General Motors.

Det skriver det amerikanske medie Wall Street Journal.

I den seneste tid har Google pilottestet samkørselstjenesten Waze Carpool, men giganten gør nu klar til at nuppe taxakunder i nye geografiske områder. I løbet af de kommende månder vil samkørselstjenesten blive udbredt i USA og Latinamerika. Ifølge Wall Street Journal er Googles tjeneste ofte billigere end Uber.

4
Michelin-stjernerne drysses over Danmark - men pengene udebliver

I går delte Guide Michelin nye stjerner ud til Nordens bedste køkkener. Og i Danmark kan vi nu fejre, at vi har 29 stjerner fordelt på 25 restauranter. Men hæderen og prestigen betyder ikke, at den fine madlavning bliver til en god forretning.

Flere af de mest roste Michelin-restauranter er afhængige af rigmænd for at overleve. Det gælder blandt andet landets eneste 3-stjernede restaurant, Geranium, som har den tidligere Saxo Bank-direktør Lars Seier Christensen som medejer. Eller Henne Kirkeby Kro og Kong Hans' Kælder, der begge er ejet af Flemming Skouboe, den tidligere indehaver af LM Glasfriber.

Læs i Berlingske Business, hvad de økonomisk trængte Michelin-restaurant ellers gør for at sikre overlevelse.

Det sker i dag

Der er et par interessante danske regnskaber, som du kan følge på Business Live dagen igennem.

  • Kl. 8 kommer der årsregnskab fra rengøringsgiganten ISS
  • Høreapparatkoncernen William Demant kommer 8.30 med årsregnskab for 2016.
  • Og klokken 12 er det Topdanmarks tur til at præsentere regnskabet
  • USA's udenrigsminister Rex Tillerson og chefen for Homeland Security John Kelly besøger i dag Mexico.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med kursfald på så godt som samtlige markeder torsdag morgen.

  • I Tokyo er der igen udsalg af Toshiba-aktierne, som falder 8,4 procent på nye bekymringer om koncernens fremtid. Nikkei-indekset falder 0,2 pct., og også det bredere Topix-indeks dykker 0,1 pct.
  • I Kina dropper Shanghai Composite 0,4 procent, mens  CSI 300-indekset handles 0,5 pct. lavere.