ECB ventes at spare på krudtet

Den store kanon - opkøb af statsobligationer - skydes dog ikke af på torsdagens møde, hvis overhovedet, vurderer cheføkonom i Nykredit Ulrik Bie i en optakt til ECB-mødet senere torsdag.

Foto: DANIEL ROLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom ECB ikke er helt enig om, hvilke tiltag der skal til for at få gang i væksten og inflationen, så er der enighed om, at der skal handling til.

Den store kanon - opkøb af statsobligationer - skydes dog ikke af på torsdagens møde, hvis overhovedet, vurderer cheføkonom i Nykredit Ulrik Bie i en optakt til ECB-mødet senere torsdag.

Nykredit venter, samlet set, at ECB på torsdagens møde vil holde døren på vid gab for "whatever it takes" - for selvom der ikke er helt enighed om midlerne, så er der enstemmighed om handlekraft. Der ventes flere tekniske tiltag på torsdagens møde, men ikke annonceringen af opkøb af statspapirer.

Ulrik Bie er fortsat meget i tvivl, om der overhovedet kommer opkøb af statspapirer (QE-stater).

- På den ene side vil inflationen forblive tæt på nul i lang tid, og inflationsforventningerne er faldende både i markedet og blandt analytikere. På den anden side vil lavere oliepriser stimulere den globale vækst, og udlånstal tyder på, at balancesaneringen i de europæiske banker er ved at være overstået, skriver han og tilføjer, at indførelsen af mindsteløn i Tyskland samtidig kan bidrage til et lille skub opad på serviceinflationen.

Hovedscenariet for Nykredit er indtil videre, at ECB ikke vil opkøbe statspapirer, men TLTRO-tildelingen (TLTRO = Targeted longer-term refainancing operation, hvor bankerne kan lån penge i ECB til 0,15 pct., red.) 11. december og evnen til at forøge balancen gennem opkøb af private udstedelser den kommende måned vil være pejlemærker, for det.

Endvidere er der en ekstra lille krølle, påpeger cheføkonomen.

- Den nye rotationsordning i ECB-rådet betyder, at Spanien, Grækenland, Irland og Estland ikke har stemmeret i januar, mens Italien, Grækenland, Cypern og Litauen sidder over i marts. Det betyder, at høgene er stemmemæssigt stærkest på de to første møder i 2015. Hvis QE (stater) kommer til afstemning, vil vejen til et flertal således være længst i første kvartal, vurderer Ulrik Bie.