ECB-tiltag vil styrke dansk økonomi

Jubel. Det vil blive til stor gavn for dansk økonomi, hvis ECB på torsdag begynder at opkøbe obligationer i stort omfang. Det vil svække euroen og kronen og skabe masser af nye job – også herhjemme.

Finansminister Bjarne Corydon Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansminister Bjarne Corydon (S) kan glæde sig til på torsdag. Da vil Den Europæiske Centralbank (ECB) nemlig efter alt at dømme komme med en stor økonomisk gave til Danmark – kort tid før der skal være valg til det danske folketing.

Gaven, som ventes at indeholde et større program for opkøb af statsobligationer i de 19 eurolande, vil presse renten ned og svække euroen. Da kronen er bundet til euroen, vil det medføre, at også den danske krone svækkes, og at Danmark dermed får en bedre konkurrenceevne over for Storbritannien, USA, Sverige, Norge og andre lande uden for euroområdet.

Men begynder det at gå bedre i Tyskland, Frankrig og andre steder, vil også det kunne stimulere eksporten, væksten og beskæftigelsen herhjemme til stor glæde for Bjarne Corydon.

»Det vil være positivt for dansk økonomi, hvis kronen og euroen svækkes. Det kan give en del flere job herhjemme. Men det er meget usikkert at sætte tal på, hvor meget beskæftigelsen i bedste fald vil stige, fordi det også afhænger af meget andet, og hvordan det eksempelvis går med den norske og svenske krone,« siger Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank.

Han tilføjer, at de finansielle markeder allerede i et eller andet omfang har taget højde for, at ECB torsdag vil melde ud om et nyt program for opkøb af obligationer.

Dollaren steget 18,5 procent

Derfor er euroen de seneste uger blevet svækket betydeligt over for dollaren, som nu er oppe at koste 6,40 kroner. Det er en hel krone – eller så meget som 18,5 procent – mere end sidste efterår.

ECB har allerede tidligere sagt, at de vil øge deres balance med 1.000 milliarder euro over de næste to år, men de fleste venter, at denne sum øges betydeligt på torsdag.

»Finansmarkedet kan godt blive skuffet, hvis ikke ECB trapper op og øger sit samlede udmeldte opkøbsprogram med mindst 500 milliarder euro til 1.500 milliarder euro,« siger Jacob Graven.

Bliver markedet skuffet, kan det styrke euroen og sende kursen på både aktier og obligationer ned, hvilket vil trække dansk økonomi i en dårligere retning.

Positiv overraskelse

Men det kan også gå bedre end ventet, hvor ECB overrasker positivt, sådan at der kommer en stor positiv reaktion på finansmarkedet.

Det kan ske, hvis ECB eksempelvis melder ud, at de vil opkøbe statsobligationer for eksempelvis 50 milliarder euro om måneden lige så længe, det er nødvendigt. Det vil i givet fald minde om de tiltag, som den amerikanske centralbank tog for en del år siden, hvor de begyndte med at opkøbe obligationer for 85 milliarder dollar om måneden – uden nogen på forhånd fastsat slutdato. Disse opkøb ophørte dog sidste efterår, hvor en betydelig bedring satte ind i den store amerikanske økonomi.

Chefstrateg Frank Øland fra Danske Bank siger, at præsidenten for ECB, italienske Mario Draghi, sandsynligvis vil vise betydelig handlekraft på torsdag og komme med et stort program for opkøb af obligationer, som vil gavne både dansk og europæisk økonomi.

»Men forventningerne til ECB er meget høje, og bliver meldingen vag og mudret, sådan at markedet mister tilliden til, at ECB kan bekæmpe den aktuelle deflation, så vil vi se en stor negativ reaktion. Men vi venter, at Mario Draghi annoncerer et større opkøb af både realkreditobligationer, virksomhedsobligationer og statsobligationer, hvilket vil være rigtig godt for europæisk økonomi,« siger Frank Øland.