ECB-tiltag er godt nyt for boligejerne

De massive støtteopkøb fra Den Europæiske Centralbank styrker forventningen om, at renterne kommer til at være lave i meget lang tid fremover. Derudover kan mere vækst i økonomien betyde flere jobs og højere løn.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligejerne kan nyde godt af historisk lave renter i en rum tid endnu.

Det er den privatøkonomiske konklusion efter meldingen fra Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag. Centralbankchef Mario Draghi og hans kolleger vil købe op i obligationsmarkedet for 60 milliarder euro hver eneste måned fra marts og frem til september 2016.

Intentionen er at sætte gang i et opsving, og i sidste ende vil også forbrugerne få de 1.140 milliarder euro at mærke.

»Det skal nogle led igennem, men man kan sige, at det trækker i retning af lavere renter, højere aktivitet, og af en svagere euro dvs. af en svagere dansk krone. At sætte tal på det er rigtig svært, men det vil være effekten,« siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank.

Særligt danskere med boliglån skal bide mærke i dagens udmelding fra ECB:

»Det understøtter forventningen om, at der går meget lang tid, før renten bliver sat op. De her tiltag kommer jo, fordi man ikke kan sætte renten længere ned, og dermed kan man nok godt regne med, at renten vil ligge lavt rigtig længe,« siger Las Olsen og tilføjer:

»Renterne er lave, men realkreditlån kan godt blive en lille snas billigere, og kurserne kan blive en lille snas højere,« vurderer Las Olsen.

ECB annoncerer, at støtteopkøbene i markedet vil begynde i marts og fortsætte indtil september 2016. Det skal sætte så meget gang i økonomien, at  inflationen hæves op fra det nuværende ekstremt lave niveau til et niveau 'meget tæt på, men under to procent'.

»Vi håber at få mere gang i Europas opsving, hvilket vil gavne vores eksport og måske sætte lidt mere gang i forbruget derhjemme.
Det er ikke noget, som vil vende op og end i danskernes hverdag, men det vil forhåbentlig sætte gang i en proces, der er i gang,« siger Las Olsen.