ECB sænker renten til historisk lavt niveau - udvider opkøbsprogram

Den Europæiske Centralbank sænker indlånsrenten til rekordlave -0,4 og udvider opkøbsprogrammet til 80 milliarder euro om måneden fra tidligere 60. Europæiske aktier stiger.

Foto: YVES HERMAN. Den Europæiske Centralbank sænker indlånsrenten til rekordlave -0,4 og udvider opkøbsprogrammet til 80 milliarder euro om måneden fra tidligere 60. Europæiske aktier stiger.
Læs mere
Fold sammen

Den Europæiske Centralbank udvider som ventet opkøbsprogrammet, men gør det i et større omfang end ventet. Hidtil har banken pumpet 60 milliarder euro om måneden ud i den europæiske økonomi, men vil fra april hæve beløbet til 80 milliarder euro. Analytikerne havde ventet 75 milliarder euro.

Euroen svækkes umiddelbart til 1,087 dollar fra 1,097 efter meddelelsen. Eurozonens toneangivende aktier stiger med over to procent på nyheden.

I en kommentar hæfter Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, sig ved det historiske i rentesænkningen:

»For få år siden ville ingen have troet det muligt. Men nu er det en realitet. Indlånsrenten hos Den Europæiske Centralbank (ECB) er netop sat ned til minus 0,4 procent. Samtidig bliver udlånsrenten sat ned til 0 fra tidligere 0,05 procent, og bankerne i eurozonen får mulighed for at låne penge hos ECB i op til fire år.«

Som noget nyt vil ECB også opkøbe virksomhedsobligationer fra sunde virksomheder.

Jacob Graven forventer ikke, at Danmarks Nationalbank vil følge med ECB og sænke renten.

Hos Nykredit vurderer chefanalytiker Tore Stramer, at ECB umiddelbart har valgt at lægge sig i underkanten af markedsforventningerne. Han hæfter sig dog ved, at der også er overraskende pengepolitiske tiltag.

»Som noget nyt vil ECB udover statsobligationer også inkludere virksomhedsobligationer i det månedlige opkøbsprogram. Dertil kommer, at det introduceres en ny serie af TLTRO'er med en løbetid på fire år – til og med en negativ rente. Det er tiltag, der bestemt vil bidrag til at holde de lange renter nede,« skriver Tore Stramer, som heller ikke forventer en reaktion fra Nationalbanken senere i dag.