ECB pumper penge ud – men aktierne falder

I USA var der fest og glade dage, mens den amerikanske centralbank købte obligationer op og pumpede penge ud i økonomien. Men i Europa falder aktierne, selv om ECB gør det samme.

Den Europæiske Centralbank (ECB) har endnu ikke haft stor succes med at sprede optimisme og en kæmpe kursfest på aktiemarkedet, som mange havde håbet på ved årets begyndelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: RALPH ORLOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Europæiske Centralbank (ECB) har endnu ikke haft stor succes med at sprede optimisme og en kæmpe kursfest på aktiemarkedet, som mange havde håbet på ved årets begyndelse.

Seks måneder i træk har ECB nu købt især statsobligationer, men også andre typer af værdipapirer op på de finansielle markeder for hele 60 milliarder euro om måneden.

Det er opkøb, som pumper enorme summer ud i den europæiske økonomi, og som burde svække euroen og føre til stigende kurser på både aktier, obligationer og mange andre slags aktiver. Men det nærmest stik modsatte sker: Aktierne falder, euroen er blevet styrket, og de lange renter er steget.

Dermed har de såkaldt kvantitative lempelser i Europa slet ikke haft samme gunstige stimulans, som blev set i USA, da Federal Reserve for seks år siden gjorde det samme. Det fik aktier og boligpriser til at stige med en sådan fart, at mange begyndte at beskylde Federal Reserve for at forgylde de rige og øge afstanden mellem top og bund.

Millioner af nye job

Det var godt at eje aktier og boliger, mens den amerikanske centralbank rullede tre programmer for opkøb af obligationer ud – lige efter hinanden. Men det skabte så også millioner af nye job i USA til helt almindelige mennesker. Den lave rente og bedre tider fik beskæftigelsen til at stige til en rekord på 142 millioner, mens de store opkøb af obligationer fandt sted. Arbejdsløsheden blev halveret til lige ved fem procent af arbejdsstyrken, hvilket er under det halve af de tæt ved 11 procent, som arbejdsløsheden stadig er oppe på i de 11 eurolande.

ECBs problemer med at gentage den amerikanske succeshistorie hænger sammen med, at deres massive opkøb af obligationer er faldet sammen med et af de største brandudsalg på aktiemarkedet siden 2011.

Det er blandt andet uroen omkring Grækenland, og frygten for aftagende vækst i Kina, der har sendt det store Euro Stoxx 50-aktieindeks ned med 9,2 procent alene i august. Herhjemme er C20-indekset faldet fra over 1.000 i starten af august til et niveau, der nu er 7,9 procent lavere.

»Men opkøbene i Europa er også kommet, efter at de europæiske aktiemarkeder i nogen tid har reageret på den samme type af lempelser, som har fundet sted i USA, Storbritannien og Japan. Det har fået renten til at falde i Europa – allerede inden ECB begyndte at købe op,« siger Henrik Henriksen, der er aktiechef hos PFA Pension.

Han tilføjer, at de største effekter af QE-programmer med opkøb af obligationer typisk kommer i begyndelsen, hvor renterne har mulighed for at falde meget.

»Men de europæiske opkøb er også blevet overskygget af problemer med først Grækenland og siden Kina,« siger Henrik Henriksen.

De økonomiske data tyder på, at de 19 eurolande er i fremgang. Arbejdsløsheden falder, og Tysklands eksport steg i juli til over 103 milliarder euro, hvilket er det højeste niveau nogensinde. Den økonomiske vækst var oppe på 0,4 procent fra første til andet kvartal i euroområdet. Også væksten i første kvartal lå lidt bedre, med en fremgang på 0,5 procent. ECB regner med, at der kommer en vækst i hele 2015 tæt på 1,5 procent, hvilket vil være den største fremgang siden 2011.

Overskuddet i de store virksomheder i eurolandene er også på vej op og ventes at stige med hele 12 procent i år. Men tal som disse imponerer endnu ikke aktiemarkedet. I Euro Stoxx 50 er de såkaldte P/E-værdier, der viser, hvad der skal betales for én krones overskud, faldet fra 15 i marts, da ECB startede sine opkøb, til nu 12. Især virksomheder, der har stor eksport, eller som har noget med råvarer at gøre, er faldet stort i kurs. Bilgiganter som BMW, Volkswagen og Daimler er faldet hele 35 procent fra toppen i år. Det er sket til trods for, at virksomheder som disse har stor gavn af euroens nedtur over for dollaren på ni procent siden nytår. Energiaktier af forskellig slags er blevet hele 22 procent billigere, især på grund af det fortsatte prisdyk på olie.

Hurtigt ned ad bakke

Da ECBs opkøb af værdipapirer blev annonceret ved årets start, steg aktierne da også med den største fart i næsten tyve år. Men siden april er kurserne faldet 17 procent. Flere anser derfor de europæiske aktier for igen at være billige. Men snart begynder USA at hæve sin rente. Meget tyder samtidig på, at afmatningen i Kina tager yderligere til. Den Internationale Valutafond (IMF) har tilmed for ganske nylig advaret om, at væksten i verdensøkonomien næppe bliver helt så stor, som tidligere vurderet.

»Der har været store kursfald her i slutningen af august. Men der er tale om en midlertidige korrektion, ikke starten på en ny nedtur. Spørgsmålet er så, hvor langvarig korrektionen bliver. Korrektioner under økonomiske opsving er forholdsvis sjældne og normalt vender de til kursstigninger efter tre til seks måneder. Det anser vi også for at være det mest sandsynlige i den nuværende situation,« siger Henrik Henriksen.