ECB halverer renten

Den Europæiske Centralbank (ECB) sænker overraskende renten med 0,25 procentpoint til 0,25 procent.

Foto: DANIEL REINHARDT.
Læs mere
Fold sammen
Den Europæiske Centralbank (ECB) kapper styringsrenten midt over ved at sænke den fra 0,5 til 0,25 procent.

Det er et overraskende skridt, eftersom de fleste havde ventet renten først ville blive sat ned til december. Beslutningen svækker euroen og sender aktierne op.

»Rentenedsættelsen skal ses i lyset af de svage nøgletal for europæiske økonomi og ikke mindst i lyset af de meget svage nøgletal. Nedsættelsen er således et direkte forsøg på at afværge et deflationstema, der kan være meget ødelæggende for den økonomiske udvikling,« skriver chefanalytiker Mikkel Høegh fra BRFkredit i en kommentar.


Rentedykket kommer efter, at inflationen i oktober faldt til 0,7 procent,, hvilket er den mest afdæmpede udvikling i fire år.ECB skal med sin pengepolitik forsøge at holde inflationen tæt på eller lige under to procent på mellemlang sigt.

Da inflationen dykkede til 1,2 procent i april, satte ECB sin rente ned én måned senere til de nuværende 0,5 procent, hvor den har ligget lige siden.ECB har i tæt ved ét år i sine egne prognose for inflationen forudsagt, at inflationen i 2014 ville være på mindre end 1,4 procent.

Langt de fleste økonomer havde forudsagt, at renten først ville blive sat ned til næste rentemøde, der afvikles den 5. december. Årsagen er, at ECB normalt varsler eller signalerer at en rentesænkning er på vej, før de slår til. Men det skete ikke denne gang.