ECB fastholder renten på rekordlavt niveau

Den Europæiske Centralbank, ECB, fastholder torsdag den ledende rente, refirenten, på 0,0 pct.

Arkivfoto: Den Europæiske Centralbanks hovedkvarter ligger i Frankfurt i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ralph Orlowski

Alle 65 økonomer, som Bloomberg News havde spurgt op til rentemødet, havde netop spået en uændret rente.

Også indlånsrenten blev som ventet fastholdt på minus 0,40 pct.

Også bankens opkøbsprogram for obligationer fastholdes. Der vil blive købt for 80 mia. euro om måneden marts med, hvorefter tilbagekøbet i perioden april til december vil udgøre 60 mia. euro om måneden.

FOKUS PÅ DRAGHI

Opmærksomheden rettes nu mod ECB-chef Mario Draghis kommentarer på det efterfølgende pressemøde i centralbanken, omend mødet på forhånd ikke spås at bibringe meget nyt.

»Vi forventer ingen væsentlige ændringer fra Draghi, selvom en række tyske organisationer, politikere og centralbankdirektører på det seneste har kaldt på stramninger«, vurderer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven i et notat.

Han peger på, at efterspørgslen efter stramninger af pengepolitikken skal ses i lyset af, at inflationen i eurozonen i februar for første gang i fire år nåede op over målsætningen på knap 2 pct. Samtidig har opsvinget i eurozonens økonomi taget fart. Faktisk voksede eurozonens økonomi i 2016 med 1,7 pct., og væksten oversteg for første gang i otte år væksten i USA.

På pressemødet kommer ECB i øvrigt med ny økonomisk prognose, og der er udsigt til, at inflationsskønnet opjusteres primært på grund af højere energipriser, vurderer Jyske Banks chefanalytiker Tina Winther Frandsen.

Til gengæld vil skønnet for ECB's primære inflationsmål - kerneinflationen, der måler prisudviklingen eksklusive fødevarer og energi - muligvis blive nedjusteret, og derfor vil det fortsat være let for banken at forsvare sin meget lempelige pengepolitik, mener Jyske Banks chefanalytiker.

ECB's seneste skøn for kerneinflationen var 1,1 pct., mens den seneste prognose for den samlede inflation var 1,3 pct.