ECB fastholder renten

Den Europæiske Centralbank undlod - som ventet - at pille ved renten efter dagens møde i bankens Styrelsesråd.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Det magtfulde Styrelsesråd for Den Europæiske Centralbank (ECB) valgte i dag at holde renten fast uændret på 1,0 procent.

ECB ændrede sidst renten den 7. maj i år, hvor den blev sat ned fra 1,25 til 1,0 procent.

Siden har ECB dog også tildelt ubegrænset likviditet til kommercielle banker. Det er sket med lån med 12 månederes løbetid, hvor der kun skal betales én procent i rente. Det er blevet set som en skjult eller indirekte måde, at presse renten ned på.

Spændende pressemøde
Klokken 14.30 dansk tid vil centralbankchef Jean-Claude Trichet indlede den traditionelle pressekonference med at læse en erklæring op.

Derefter åbnes der for nogle få spørgsmål.

Opmærksomheden er især samlet om eventuelle hints fra Jean-Claude Trichet om, hvornår kommende forhøjelser af renten måske kan ventes.

Men også hvornår og hvordan de nuværende ekstraordinære likviditetstiltag vil blive udfaset.

De finansielle markeder har dog ikke sat næsen op efter, at der kommer store nyheder om hverken renten, eller bankens såkaldte exit-strategi fra de ekstraordinære tiltag, der er taget på det sidste.

Styrelsesrådet, som fastlægger ECB's pengepolitik, er uafhængig, og består ud over den seks mand store direktion, også af centralbankchefer fra de 16 euro-lande.

Så rådet har 22 medlemmer, og Jean-Claude Trichet har den udslagsgivende stemme, hvis der ikke kan nås til enighed.

Styrelsesrådet offentliggør dog ikke, som mange andre centralbanker i verden, referater fra deres møder. Så det er ikke muligt at se, hvem der har sagt eller stemt hvad.

Styrelsesrådet holder normalt sit møde i ECB's hovedsæde i Frankfurt. Men denne gang er den eksklusive kreds af centralbankchefer og direktionsmedlemmer samlet hos centralbanken for storhertugdømmet Luxembourg.