Dyster fremtid for euroen

Netop som Euroland er blevet én nation større, advarer eksperter om, at den fælleseuropæiske valuta har ringe udsigt til at overleve et årti mere.

Den sydeuropæiske gældskrise kan vise sig at blive fatal for euroen, advarer eksperter. Fold sammen
Læs mere
Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND

Det var en stolt og glad estisk premierminister, som lørdag markerede Estlands overgang til euro ved at hæve euro-kontanter i en automat, men glæden kan blive kort. Den britiske tænketank, Center for Economics and Business Research, giver nemlig kun Euroland 20 procents chance for at bestå i sin nuværende form i løbet af de næste 10 år.

Tænketanken begrunder sin skepsis med de konkurrencemæssige ubalancer, der er eurolandene imellem. Ubalancerne mellem eurozonens stærke og svage økonomier er blevet stadig mere tydelige siden finanskrisens udbrud i 2008, og det kan ifølge tænketanken underminere projektet på lang sigt.

Allerede til foråret kan euroland ifølge tænketanken potentielt stå midt i en ny krise, når Spanien og Italien skal refinansiere obligationer for over 400 milliarder euro.

"Euroen kan blive opløst på det tidspunkt, selv om europæiske politikere normalt er i stand til at reagere på en krise," siger tænketankens chef, Douglas McWilliams ifølge Reuters.

Lande som Polen, Ungarn og andre østeuropæiske lande er skeptiske overfor at gå med i eurosamarbejdet. De har lovet at gå med på et tidspunkt, men vil først se, hvordan gældsproblemerne i Irland, Grækenland, Spanien og Portugal bliver løst.