Dyrt at lukke hul i statskasse med et skattehop

Hvis stigende skatter skal dække de kommende underskud på de offentlige budgetter, vil det koste en LO-familie 12.000 kroner om året.

Finansministeriet Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Det kan blive ganske dyrt for typiske lønmodtagere, hvis de store underskud på de offentlige budgetter, som truer forude, skal dækkes med stigende skatter.

Underskuddene er nemlig så store, at de ifølge Finansministeriet vil kræve en stigning i bundskatten på 2,3 procentpoint. Bundskatten er i år på 8,08 procent og skal altså op på 10,38 procent for at dække de kommende meget store gab mellem indtægter og udgifter på de offentlige budgetter, der vil komme efter 2020.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra tænketanken CEPOS siger dog, at en sådan stigning i bundskatten vil reducere rådighedsbeløbet med ca. 12.000 kroner om året for en LO-familie. For en funktionærfamilie vil reduktionen i rådighedsbeløbet summe sig til 18.000 kroner. For en familie, hvor begge er på dagpenge, er nedgangen i rådighedsbeløbet på ca. 8.000 kroner.

»Det er ganske meget, og det vil sænke væksten og beskæftigelsen,« siger Mads Lundby Hansen.

Dansk økonomi vil frem til 2020 være i balance og have en nogenlunde holdbar finanspolitik. Men derefter er der ifølge Finansministeriets langsigtede fremskrivninger udsigt til så meget som 50 til 60 år med offentlige underskud.

Disse underskud vil tilmed efter få år blive så store, at de overskrider de regler, der er sat op af EU på dette område. Kigges der endnu længere ud i fremtiden, skulle de store underskud forsvinde igen, viser beregninger fra de økonomiske vismænd, men derfor kan der godt i en overgangsperiode opstå store problemer.

Løber underskuddet således op i alt for store summer, er der en fare for, at det skaber usikkerhed om dansk økonomi og trækker renten op. Det er især gennem de senere år og under gældskrisen i Europa, at der er kommet stor fokus på de offentlige underskud på de finansielle markeder.