Dyrere Danmark skræmmer ikke turisterne væk

Det er blevet dyrere for briter, nordmænd og svenskere at tage på ferie i Danmark efter valutakursfaldet oven på det britiske nej, men turismebranchen ser alligevel frem til et fantastisk år. Danskerne kan til gengæld spare penge, hvis de selv rejser til Storbritannien, Norge og Sverige.

Selv om Danmark bliver dyrere for turisterne, holder de sig næppe væk, mener VisitDenmark. Her er turister på kikkertjagt efter marsvin om bord på båden Mira III ud for Middelfart. Arkivfoto: Palle Peter Skov, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Peter Skov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om det pludselig er blevet dyrere for de mest danmarkselskende turister at komme hertil lige op til sommerferien, får det næppe nogen betydning for den danske turistbranche.

Det vurderer administrerende direktør i VisitDenmark, Jan Olsen, oven på det britiske nej til EU, som fredag morgen sendte det britiske pund på den værste rutschetur i mere end 30 år. Også den norske og den svenske kroner blev mindre værd i forhold til den danske. Det gør det dyrere for britiske, norske og svenske turister at komme hertil.

»Nej, det er ingen katastrofe. Jeg er ikke nervøs for, at det skal ramme os. Jeg ville være meget mere bekymret, hvis det var tyskerne, der havde meldt sig ud. Jeg vil ikke ligge søvnløs de næste dage,« siger han til Berlingske.

Ferieplanerne bliver ikke ændret

Udenlandske turister lagde sidste år 36,7 milliarder kroner i Danmark, og turismen står således for 3,6 procent af den samlede, danske eksport. 810.000 britiske turister besøgte i 2015 Danmark og var dermed den femtestørste turistgruppe. De udgjorde tre procent af alle overnatninger.

»Briterne fortsætter med at flyve ind. Det koster jo ikke noget. Og vi arbejder primært med turister fra Storlondon, og de synes ikke, at København er dyrere, end de er vant til i London. Desuden har det britiske pund det seneste år både ligget oppe over 10 kroner og nede, hvor det er nu. Folks ferievaner er det seneste, de ændrer på, og folk har allerede lagt planerne for de længere ferier i år,« siger Jan Olsen, der er overbevist om, at kurserne vil rette sig op efter det første chok fredag morgen over briternes nej.

Det britiske pund lå fredag formiddag helt nede på 9,22 kroner, mens både den norske og den svenske krone var faldet til 0,79 danske kroner. Det er altså blevet billigere for danskere at rejse til Storbritannien, Norge og Sverige, mens det omvendt vil koste britiske, norske og svenske turister mere at være i Danmark.

2016 bliver fantastisk turistår

2015 blev et rekordår for dansk turisme med i alt 49,1 millioner overnatninger, heraf de 24,7 millioner udenlandske. Sammenlagt lagde udenlandske turister 36,7 milliarder kroner i Danmark. Tyskerne var den største turistgruppe i Danmark med 13,8 millioner overnatninger fulgt af nordmændene med 2,6 millioner, svenskerne med 1,8 millioner, hollænderne med 1,1 millioner og briterne med 810.000.

»De seneste 12 måneder har vi oplevet en stigning på 18,9 procent britiske turister, mens norske turister har sat rekord og er steget med 4,3 procent. Til gengæld er de svenske turister faldet med tre procent. Men alt i alt ser det ud til, at vi igen får et fantastisk turistår i Danmark,« siger VisitDenmarks topchef.

Tyskerne kommer typisk i sommerferien, og de udgør over halvdelen af alle udenlandske turister i Danmark. Hvor storbyturismen - altså turistbesøg i København, Aarhus, Odense og Aalborg - trækker hele året, kommer der faktisk væsentligt flere besøgende til kystturismen i de gode sæsoner.

»Det er vigtigt for et land i balance, at begge dele trækker. Turismen er det eneste, der kan sikre beskæftigelse i Vandkantsdanmark, og sidste år så vi en ganske stor tilbagekomst af tyske turister, som nu udgør mere end halvdelen,« siger Jan Olsen.