Dyk i inflationsforventninger kalder på tiltag

Inflationsforventningerne i eurozonen styrtdykker og skriger på handling fra Den Europæiske Centralbank (ECB), der tidligere har slået fast, at netop dette mål for inflationsforventninger er vigtigt.

Foto: YVES HERMAN.
Læs mere
Fold sammen

Det skriver cheføkonom i Sydbank Jacob Graven i en kommentar, efter at investorerne nu kun forventer en gennemsnitlig inflation i eurozonen på 1,4 procent på 5-10 års sigt. Det er det laveste niveau nogensinde og langt under Den Europæiske Centralbanks (ECB's) målsætning på knap 2 procent.

Graven noterer, at faldende inflationsforventninger var den primære årsag til, at ECB i begyndelsen af 2015 satte turbo på seddelpressen og begyndte at købe store mængde obligationer for nye penge. Det bidrog til at løfte inflationsforventningerne i 1. halvår 2015, men siden er de dykket kraftigt.

- Det er dybt kritisk set med ECB's øjne, da det er helt afgørende, at både investorer, forbrugere og virksomheder anser den nuværende lave inflation i eurozonen for midlertidig. Begynder mange at tro, at den lave inflation varer ved i lang tid, stiger risikoen for, at den lave inflation bider sig fast, skriver Jacob Graven.

Ifølge cheføkonomen kan forventning om fortsat faldende priser i værste fald udløse en deflationsspiral, hvor forbrugere og virksomheder holder på pengene og dermed kvæler økonomien.

- Vi er overbeviste om, at de faldende inflationsforventninger vil få ECB til at komme med nye tiltag på næste rentemøde den 10. marts. Både ved at sænke den i forvejen rekordlave og negative rente yderligere og ved at skrue op for obligationsopkøbene for nye penge. Det vil ikke være nogen mirakelkur i forhold til at løfte inflationen her og nu men kan i bedste fald løfte inflationsforventningerne, så risikoen for en deflationsspiral i eurozonen bliver dæmpet, skriver Jacob Graven.