Dybt stød til den danske industri

Finanskrisen har givet et dybt stød til den danske industri. Virksomhederne har stadig mindre at lave, og industriens samlede produktionen er nu faldet til det laveste niveau i dette årti.

Foto: Henning Bagger
Det viser helt dugfriske tal fra Danmarks Statistik. Heri kan man læse, at industriproduktionen fra april til maj faldt med 1,5 procent. Målt over en tre måneders periode er dykket på 6,4 procent.

For økonomerne var tallene bestemt ikke nogen rar læsning til morgenkaffen.

”Det mest bekymrende er hastigheden, hvormed industriproduktionen falder. Siden toppen i efteråret 2009 er produktionen således faldet med hele 19 procent,” siger økonom i Danske Bank Tore Damgaard Stramer.

Han fremhæver, at de største fald ikke overraskende findes inden for investeringsgodeindustrien – eksempelvis maskiner – og varige forbrugsgoder.

Når økonomien skranter er det normalt de to sektorer, der først må holde for.

”Dagens tal understreger, at vi befinder os i den værste industrikrise i nyere tid,” siger Tore Damgaard Strammer.

Ubehagelig cocktail
Økonomerne påpeger, at det er en ubehagelig cocktail, som den de danske industri virksomheder i øjeblikket er fanget i.

De vigtigste eksportmarkeder er over en bred kam ramt af et kraftigt og dybt økonomisk tilbageslag.

Oveni det kommer, at virksomhedernes konkurrenceevne har det skidt. Dels på grund af højere lønstigninger herhjemme end i udlandet, og dels fordi den danske krone er så stærk.

Hos Sydbank kan man dog skimte et lille lyspunkt midt i krisen.

”Ser vi ud over de kommende kvartaler, så er der en smule håb om bedring, selv om man dog ikke skal sætte næsen op efter prangende fremgang i industrien,” siger chefanalytiker Christian Hilligsøe Heinig.

”Der er således små og skrøbelige bedringstegn i både den hjemlige og globale økonom. Det er en af grundene til, at vi trods alt har set en kraftig stigning i ordreindgangen til industrien over de seneste tre måneder,” siger Christian Hilligsøe Heinig.