Dyb jobkrise koster statskassen 41 mia kr

Når den registrerede ledighed i dag efter alt at dømme runder 100.000 personer, indvarsles en ny fase i den voksende jobkrise.

Læs mere
Fold sammen
Fremtrædende økonomer fastslår nu, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) må indstille sig på, at hans økonomers mest nedslående forudsigelser for dansk økonomi hastigt er ved at blive en realitet.

Nye beregninger foretaget af AE-Rådet for dagbladet Børsen på baggrund af Finansministeriets mere pessimistiske prognose for den økonomiske udvikling viser, at en kommende forværring af jobkrisen kan koste statskassen yderligere 41 mia. kr. i løbet af 2009 og 2010. Underskuddet i 2010 kan dermed nå op på 89 mia. kr. svarende til 5 pct. af BNP.

»I lyset af den senere tids nedslående nøgletal må man desværre nok konstatere, at det er finansministeriets mest pessimistiske scenarium, som i dag er det mest realistiske,« konstaterer tidligere vismand og økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Nina Smith. En lignende holdning har nuværende vismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

»Vores aktuelle hovedscenarium ligger i forvejen tættere på regeringens pessimistiske scenarium - og ser man bl.a. på de nye tal for nationalregnskabet, er der bestemt ikke noget, som peger i en mere optimistisk retning - snarere tværtimod,« siger han.