Duerne indstiller sig på renteforhøjelse

Selv "duerne" i toppen af den amerikanske centralbank, Federal Reserve, ser nu ud til at have indstillet sig på et renteløft i december.

Foto: RODRIGO BUENDIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Danske Banks analytiker Mikael Olai Milhøj i en analyse.

Den såkaldte "due-agtige" tilgang beskriver en lempelig tilgang til pengepolitik, og to af de såkaldte duer, henholdsvis Charles Evans, Eric Rosengren, samt den mere neutrale John Williams, ser ifølge Danske Banks analytiker så småt ud til at have indstillet sig på en renteforhøjelse ved det næste rentemøde i bankens pengepolitiske komité.

I hvert fald skulle Charles Evans mandag have udtalt, at den første renteforhøjelse nærmede sig, og at han ikke ville modsætte sig en renteforhøjelse til december, hvis medlemmerne blev enige om det, selvom han dog personligt foretrak at vente.

Eric Rosengren udtalte ifølge Danske Bank, at en renteforhøjelse i december vil være passende så længe den økonomiske vækst ikke aftager, og han mente desuden, at jobrapporten indeholdt meget gode nyheder. Rapporten viste, at beskæftigelsen uden for landbruget steg med 271.000 personer i oktober, hvilket var langt mere end analytikerne havde forventet.

Endelig mente John Williams, at beslutningen om at fastholde renten ved det seneste rentemøde i oktober var en tæt afgørelse.

Af de tre er både Charles Evans og John Williams stemmeberettigede i 2015, mens Eric Rosengren først er stemmeberettiget i 2016. Både Charles Evans og Eric Rosengren understregede desuden, at normaliseringen af renteniveauet skulle ske gradvist og langsomt, skriver Danske Bank.

Danske Bank venter, udover renteløftet ved næstkommende rentemøde, yderligere fire renteforhøjelser inden udgangen af 2016, mens markedets konsensus ligger omkring i alt tre renteforhøjelser inden udgangen af 2016.

Banken baserer sin vurdering på den relativt høje stigningstakt i timelønningerne i oktober, der nåede op på 2,5 pct., det højeste niveau i seks år, og Danske Bank vurderer, at løninflationen kan stige kraftigt, når økonomien nærmer sig den såkaldte naturlige ledighed, hvilket kan lægge pres på Federal Reserve.