Dubai på falittens rand

Miniputriget Dubai i De Forenede Arabiske Emirater, UAE, risikerer at bliver næste land efter Island, der bliver ramt af økonomisk kollaps, mener norsk hotelkonge.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der er de fleste byggekraner og mest gæld i Dubai, og det er en enorm gæld. Alle tror, at Dubai har masse oliepenge, men det er fejlagtigt, siger den norske hotelkonge Petter Stordalen til den norske webavis, E24.

Han mener, at de eneste, som kan redde Dubai er naboriget Abu Dhabi, der er verdens rigeste land målt pr. indbygger.

Petter Stordalen har i Norge nærmest fået rockstjernestatus på grund af sine milliardinvesteringer i hoteller.

For nogle år siden åbnede Dubai for udenlandske ejendomsinvesteringer og levede højt på et ekstremt byggeboom, men det stoppede brat efter finanskrisen begyndte sidste år. Boomet begyndte i 2002. Dengang fik USAs daværende præsident George Bush gennemført en lov, som gjorde, at velhavende arabere flyttede deres formuer fra USA til Dubai. Samtidig strømmede der oliepenge fra Rusland og andre lande i Mellemøsten til Dubai.

Emiratet har blandt andet opført verdens eneste syv stjernede hotel, Burj Al Arab. Byggeprojekter for tilsammen 250 milliarder dollar er nu blevet stoppet i UAE. Det meste i Dubai. Emiratet fik i år krisehjælp i form af et lån på 10 milliarder dollar fra føderationen UAE. Det skulle klare nogle af renterne på statsgælden på 80 milliarder dollar. UBS har anslået, at ejendomsudviklere får et tab på 25 milliarder dollar de næste to år på grund af boligkøbere og boliginvestorer, som ikke gennemfører deres opkøb.

Dubai er næststørste emirat i den føderale republikken De Forenede Arabiske Emirater, hvor Abu Dhabi er hovedstaden. Dubai areal er på 3 885 km², dvs. noget en tiendedel af Danmark, og har 1.4 mio. indbyggere. Emiratet styres af Maktoum-familien.