DSBs forhold til omstridt bureau går mange år tilbage

DSBs samarbejde med Waterfront er langt mere omfattende end hidtil kendt. Underdirektør suspenderet. DSBs bestyrelsesformand nægter at udtale sig. Ida Auken og MEP Dan Jørgensen tæt på Waterfront.

Foto: Malte Kristiansen. »Jeg vil ikke ringes op på min private telefon. Farvel,« lød det fra DSBs formand, Peter Schütze, da Berlingske i aftes kontaktede ham.
Læs mere
Fold sammen

DSBs bestyrelsesformand, Peter Schütze, greb i går ind i den accelererende skandale og fik suspenderet Waterfronts kontaktperson hos DSB.

»Der er i dag afholdt møde mellem DSBs formand, Peter Schütze, administrerende direktør, Jesper Lok, og advokatfirmaet Bruun & Hjejle om en ekstern undersøgelse af DSBs samarbejde med PR-bureauet Waterfront (...) På baggrund af dagens møde har DSB besluttet, at underdirektør Peder Nedergaard-Nielsen bliver suspenderet så længe undersøgelsen finder sted,« skriver DSB i en pressemeddelelse, som blev offentliggjort i aftes.Peter Schütze vil ikke selv udtale sig.»Jeg vil ikke ringes op på min private telefon. Farvel,« meddelte Peter Schütze Berlingske, hvorefter han afbrød forbindelsen.Waterfront har tilsyneladende hjulpet DSB med at forhindre freelancejournalisten Lars Abild i at skrive om statsvirksomheden, og bureauet har også indsamlet oplysninger til DSB om Lars Abilds helbred. Derudover har DSB brugt Waterfront til klassisk lobbyisme, altså til at dyrke kontakter med politikere, som man gerne vil påvirke.Samarbejdet har været langt mere omfattende end hidtil beskrevet. DSB har brugt næsten otte millioner kroner på assistance fra Waterfront de seneste fire år, viser et aktindsigtssvar fra DSB, og samarbejdet går mange år tilbage i tiden.»Vi har haft kontakt med mange mennesker i DSB i årenes løb, og kontakten går mange år tilbage. Men da Søren Eriksen rykkede op som (administrerende) direktør efter Keld Sengeløv (som døde i 2006, red.), så blev vores samarbejde intensiveret,« siger Waterfronts administrerende direktør, Lars Poulsen.Hos DSB har kontakten til Waterfront været varetaget helt i toppen af organisationen.»Vi har haft kontakt med direktionen, ja,« bekræfter Lars Poulsen.

Celebert klimanetværk

En del af kontakten er formidlet gennem en slags netværk ved navn Copenhagen Climate Network, som drives af Waterfront og også deler adresse med bureauet på Ehlersvej i Hellerup.

Netværkets rådgivende bestyrelse tæller blandt andre DSBs kommunikationsdirektør, Jakob Høyer, og en række politikere; formanden er det socialdemokratiske europaparlamentsmedlem Dan Jørgensen.Før hun blev miljøminister, var SFeren Ida Auken en kort tid formand, og tidligere har en anden SFer, folketingsmedlem Steen Gade, været formand for Waterfront-netværket og dermed bidraget til at formidle kontakt mellem DSB og en række vigtige politikere.Waterfront har også udført mere ydmyge lobbyistopgaver for sit honorar.»Vi fik på et tidspunkt i december sidste år en henvendelse via Waterfront, om vi ville holde et møde med (DSBs nuværende administrerende direktør, red.) Jesper Lok,« fortæller Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested.»Vi undrede os lidt over, hvorfor det skulle være nødvendigt at bruge et bureau for at komme til at tale med os. Jesper Lok kan da bare ringe. Ja, vi grinede faktisk lidt ad det herinde.«

Ansatte politikere

Waterfront tog ellers selv opgaven særdeles alvorligt, for opringningerne kom fra Lars Poulsen selv samt tidligere folketingsmedlem for Venstre, Marion Pedersen.

Hun er blot én af en række borgerlige politikere, som Waterfront har haft ansat de senere år. Lønningslisten har også rummet tidligere borgerrepræsentationsmedlem Jesper Schou Hansen (V) og tidligere folketingsmedlem Niels Jørgen Langkilde (K).Berlingske har spurgt MEP Dan Jørgensen (S) og miljøminister Ida Auken (SF) om deres samarbejde med Waterfront, og fra Ida Auken har vi modtaget dette skriftlige svar:»Jeg blev inviteret af Niels Jørgen Langkilde, tidligere medlem af Folketinget for de Konservative. Jeg var formand for netværket i en ganske kort periode. Formålet var at samle virksomheder og borgere for at komme med bud på klimaudfordringen, men der blev aldrig afholdt et møde i min tid. Mine aktiviteter som formand begrænsede sig til, at jeg skrev en enkelt leder for Copenhagen Climate Networks blad. Jeg modtog intet honorar eller lignende«.Dan Jørgensen oplyser i en telefonbesked til Berlingske, at »jeg sagde på et tidspunkt ja til at blive formand, men der er ikke afholdt møder, mens jeg har været formand«.