Drømmeboligen forsvinder længere ud i horisonten: Udbuddet sat 14 år tilbage

Der kommer masser af boliger til salg, men danskerne køber i endnu større hast. Det har sendt udbuddet af boliger ned på det laveste niveau siden 2006.

Ved udgangen af oktober var der 28.992 huse, 6.465 lejligheder og 5.935 sommerhuse til salg i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Antallet af boliger på tværs af landet faldt igen i oktober. Det viser nye tal fra Boligsiden.

Alene den seneste måned er antallet af udbudte huse faldet med 3,1 procent, ejerlejligheder med 4,0 procent og sommerhuse med 8,2 procent. I forhold til for et år siden er der nu 17,2 procent færre huse til salg, 19,5 procent færre ejerlejligheder og 35,7 procent færre sommerhuse.

Det skyldes dog ikke, at der kommer færre nye boliger til salg end normalt. Her er nemlig kun sket et marginalt fald på 0,7 procent i perioden januar-oktober sammenlignet med samme periode sidste år.

Faldet skyldes øget konkurrence mellem landets mange interesserede købere, som støvsuger markedet og sender salgstiden i bund.

»Det gør det lettere for sælger at komme af med boligen, men sværere for køberne at finde deres nye hjem,« skriver chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann i en kommentar.

»Det kan være stressende at være på boligjagt i et marked, hvor der ikke er ret meget til salg, og hvor de attraktive boliger bliver solgt, inden de bliver annonceret til salg på nettet. Men det er dyrt at handle bolig, og derfor er det vigtigt, at man ikke lader sig presse til at tage forhastede beslutninger. Også selv om det går stærkt på det lokale marked,« fortsætter boligøkonomen.

Hun peger samtidig på, at det er godt for dansk økonomi, at boligmarkedet har klaret sig flot igennem coronakrisen. For når der er tryghed om friværdien i danskernes bolig, stiger forbrugslysten og får folk til i større grad at spendere penge i butikker og på restauranter, hvilket understøtter massevis af job gennem krisen.

Økonom i Arbejdernes Landsbank Anders Christian Overvad lægger i en kommentar til tallene vægt på, at en del af forklaringen på den store købsinteresse skal findes før coronakrisen.

»Boligsalget havde det i forvejen godt, da mange år med beskæftigelsesfremgang, stigende reallønninger og faldende renter havde skabt en rigtig god cocktail for boligmarkedet. De gode takter har givet boligmarkedet medvind på trods af coronakrisen, da krisens karakter har betydet, at det ikke umiddelbart er boligmarkedets kernetropper, som har været ramt,« skriver Anders Christian Overvad og uddyber:

»Normalt ville en økonomisk krise også være forbundet med prisfald på boligmarkedet, men med det nuværende lave udbud kan vi godt vinke farvel til prisfald i den allernærmeste tid. Det lave udbud giver snarere priserne luft under vingerne, da sælgerne står i en langt bedre situation i dag end for blot et år siden.«

Skævt fordelt landet over

Ved udgangen af oktober var der 28.992 huse, 6.465 lejligheder og 5.935 sommerhuse til salg i Danmark.

Men det er ikke alle steder i landet, udbuddet er faldet lige meget det seneste år. Særligt i Region Hovedstaden og i Region Sjælland er udbuddet faldet. Kigger man på huse, er udbuddet her faldet med henholdsvis 30 procent og 21 procent, mens det er faldet med 17 procent i Region Midtjylland, 14 procent i Region Syddanmark og syv procent i Region Nordjylland.

»Boligsiden.dk har offentliggjort deres udbudsstatistik i næsten 11 år, og i fire ud af fem regioner har der aldrig været færre huse til salg end nu. Undtagelsen er Region Nordjylland, hvor udbuddet var lavere i 2018, hvilket dog ikke skyldes, at det nordjyske boligmarked har det dårligt i dag, men snarere, at udbuddet har været lavt længe,« skriver Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.