Dramatisk formands-opgør splitter LO

Et markant flertal af afdelingsformænd støtter Tine Aurvig-Huggenberger som ny LO-formand. Men der er lagt op til en gyser på kongressen, for LO-sekretær Harald Børsting har sikret sig opbakning fra formændene for de to kæmpeforbund 3F og FOA.

De to kandidater til LOs formandspost. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl / Scanpix
De magtfulde formænd i LO-fagbevægelsen kæmper en intens kamp om hvem, der skal stå i spidsen for 1,2 millioner lønmodtagere, når LO-formand Hans Jensen går af til oktober. Formændene for de fire største LO-forbund er splittet mellem de to kandidater, og splittelsen trækker dybe spor langt ind i de enkelte fagforeninger. Det afslører en rundspørge, som Berlingske Business har foretaget. Den viser, at LO-næstformand Tine Aurvig-Huggenberger kan regne med opbakning fra HKs sektorformænd og metalformand Thorkild E. Jensen.

»Metal var aktive i forhold til at få Tine valgt som næstformand, og vi synes, at hun har gjort det godt. Hun kan både med sin alder og fremtoning repræsentere fagbevægelsen på en måde, som tiltrækker de unge og kommende medlemmer,« siger Thorkild E. Jensen.

Haralds højborg
Han forventer, at hovedparten af Metals delegerede vil følge linjen og stemme på Tine Aurvig-Huggenberger til LOs kongres.

I flere af de øvrige forbund hersker der langt fra enighed om, hvem der skal være ny LO-formand. Især i 3F og FOA er uenigheden stor. Harald Børsting kan ellers regne med værdifuld støtte fra 3F-formand Poul Erik Skov Christensen, som »ønsker at tilvælge Haralds store viden om arbejdsmarkedet og uddannelsespolitik«. FOA-formand Dennis Kristensen »hælder også til Harald«.

»Tine repræsenterer fornyelse på mange områder, men vi er ikke enige i forhold til den offentlige sektor. Her har Harald en relativt traditionalistisk holdning, som jeg er mindre betænkelig ved,« siger Dennis Kristensen, formand for Fag og Arbejde (FOA).

3F og FOA har tilsammen 340 ud af 800 delegerede på LOs kongres, mens HK og Metal kun kan mønstre 240 stemmer. Selv om Tine Aurvig-Huggenberger på nuværende tidspunkt støttes af otte formænd mod Harald Børstings tre, så kan det få afgørende betydning, hvor mange stemmer hun er i stand til at erobre fra 3F og FOA på trods af formændenes anbefalinger.

Kræver en kvinde
Fra 3F kan Tine Aurvig-Huggenberger håbe på opbakning fra den store industrigruppe med Børge Frederiksen i spidsen og fra mange af de kvinder, som kommer fra det tidligere Kvindeligt Arbejderforbund (KAD).

»Jeg fornemmer, at størstedelen af vores gruppe stemmer på Tine. Nu har hun siddet som en dygtig næstformand i 11 år, og det er unfair, hvis hun ikke kan blive formand, fordi mændene bedre kan spejle sig i en mandlig formand,« siger Tina Møller Madsen, næstformand i Den Private Servicegruppe i 3F. Blandt flere af de øvrige fagforeningsledere er der også et udtalt ønske om, at LO for første gang får en kvinde til tops.

»Man skal ikke vælges, fordi man er kvinde, men når vi har en fremragende kvindelig kandidat, så vægter jeg også det,« siger Kirsten Nissen, formand for Socialpædagogerne.

Kim Simonsen, der er formand for HK/Kommunal mener også, at det klæder det store kvindeforbund »at kigge på det kønspolitiske i det kommende formandsvalg.«

I FOA bakker en stor gruppe af kvinder med næstformand Mona Striib i spidsen også op om Tine Aurvig-Huggenberger. Men det er langt fra alle.

»Jeg kan forstå, at Harald har sit køn og sin alder imod sig. Men det er altså ikke en kvalifikation at have et bestemt køn, når det er det eneste, der taler for Tine. Jeg kan godt lide Haralds sociale anskuelser og tror, at han ligger mere til venstre i Socialdemokratiet,« siger Karen Stæhr, sektorformand i FOA.

HK-formand John Dahl afviser, at han kan finde på at stille op til valget formandsposten.