Drama i konkursbo: OW Bunker stævner sin egen kurator for en halv milliard

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Rapport: OW Bunker fuskede sig på børsen Bagmandspolitiet lede
OW Bunker stævner nu sin egen kurator. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Godmorgen!

Velkommen til ugens første nyhedsoverblik fra Business, hvor vi blandt andet skal forbi, at Nordea var tæt på at købe sig ind i konkurrenten Danske Banks kæmpesucces Mobilepay, og at den nu forhenværende skatteminister Karsten Lauritzen taler ud om en udfordrende ministertid.

Først kan vi fortælle, at ...

1
Nordea var tæt på at købe sig ind i Mobilepay

To af Nordens største banker kan snart være på vej til at indgå et partnerskab.

Ifølge Børsen har Storbanken Nordea været i fremskredne forhandlinger om at købe sig ind i Mobilepay, som konkurrenten Danske Bank i dag ejer 100 pct. af.

Det erfarer avisen fra flere kilder med indgående kendskab til den fortrolige proces, som ifølge Børsens oplysninger er så fremskreden, at parterne har arbejdet på at udfærdige købsaftalen.

Mobilepay sidder tungt på det danske marked for mobilbetalinger, og betalingsløsningen vurderes af flere M&A-kilder, som Børsen har talt med, at have en »meget høj« værdi, uden at kilderne dog vil sætte konkrete tal på.

Både Nordea og Danske Bank er blevet forelagt Børsens oplysninger, men ingen af dem ønsker at kommentere dem.

2
OW Bunker stævner sin egen kurator med krav om erstatning på en halv milliard

Skandalen om kollapset i olievirksomheden OW Bunker tager nu en uventet drejning.

Efter næsten to års undersøgelser og overvejelser har konkursboet besluttet at rejse en erstatningssag med krav om 79.094.972,15 dollars, svarende til 523 mio. kr., mod kurator John Sommer Schmidt og det advokatfirma han er partner i, Gorrissen Federspiel.

Det skriver Finans.

Beløbet består dels af selve erstatningen på 64 mio. dollars samt renter for 15 mio. dollars.

John Sommer Schmidts kontor missede ifølge en redegørelse om sagen en tidsfrist, der forhindrede konkursboet i at rejse et økonomisk krav mod investeringsbanken Jefferies i London.

Gorrissen Federspiels managing partner, Martin André Dittmer, bekræfter, at advokatfirmaet har modtaget stævningen:

»Vi og vores rådgivere bestrider fortsat, at der er begået ansvarspådragende fejl af kurator John Sommer Schmidt. Vi har anmeldt kravet til vores forsikringsselskab, og sagen vil nu blive prøvet ved domstolene,« oplyser han i en e-mail.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Besparelser i Skat gav skandaler

Venstres Karsten Lauritzen er med sine fire år på posten en af de længst siddende skatteministre i nyere tid. De fire år har udgjort en ministertid som med Lauritzens egne ord bød på »flere skeletter i skattesystemets skab«, end han havde regnet med. Og han forklarer i interviewet med Berlingske, hvad der efter hans mening er årsagen:

»Den strategiske tilgang under skiftende regeringer – både blå og røde – har været, at man godt kan spare og effektivisere i skattesystemet ud fra en forestilling om, at der »nok nogenlunde kommer de samme penge i kassen«. Det, der mødte mig, var konsekvenserne af besparelserne. Dermed ikke sagt, at man ikke kan spare eller effektivisere i Skat som offentlig sektor, for det kan man godt. Men den måde, man gjorde det på, satte sig spor i form af skandaler,« siger Karsten Lauritzen, som dermed langer ud efter egne partifæller såvel som politikere fra rød blok.

Karsten Lauritzen har som eneste skatteminister siden Kristian Jensen (V), der gik af i 2010, siddet som skatteminister i en hel regeringsperiode. I rød bloks mellemliggende regeringsperiode var der fem skatteministre på fire år fordelt over Radikale Venstre, SF og S.

I fire år har Karsten Lauritzen således siddet som minister for et omdiskuteret skattevæsen, der har været ramt af skandalesager som det udskældte gældsinddrivelsessystem EFI, der i 2016 blev lukket med ordene »den største IT-skandale i nyere tid« samt udbytteskandalen, hvor 12,7 mia. kroner af svindlere er blevet suget op af den danske statskasse via uretmæssig refusion af udbytteskat.

 

Det skal du ifølge Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea, holde øje med i dag:

  • Efter en begivenhedsrig uge i sidste uge, hvor der både var interessante nyheder på den politiske front og ikke mindst datafronten, så bliver markederne i denne uge drevet af særligt pengepolitikken. Og ikke mindst vil markederne også reagere på eventuelle nyheder fra handelsfronten, hvor forhandlingerne ventes at fortsætte mellem USA og Kina i denne uge. Vi starter derimod mandagen ud, hvor vi slap i sidste uge, med mere data. Her i de tidlige morgentimer har vi fået data for maskinordrer i Japan. Tal der er værd at holde øje med, fordi det kan give indikationer af den fremadrettede investeringsaktivitet, og ikke mindst fordi investeringsaktiviteten er et af de områder der vil give bekymring blandt investorerne, hvis vi for alvor ser en svækkelse heri.
  • I de tidlige morgentimer får vi industriproduktionen fra maj måned i Tyskland og ikke mindst tallene for eksport og importen. Det er særligt interessant fordi den tyske fremstillingssektor har haft det hårdt det sidste års tid, og fordi Tyskland er et af de lande der kan være værd at holde øje med, for at få et tidligt praj om, hvordan det står til i den globale fremstillingssektor. Som en meget eksportafhængig økonomi er det bl.a. her vi gerne vil se en vending i udviklingen og dermed en bekræftelse af det globale opsving. Der er imidlertid flere midlertidige stød der har ramt udviklingen – særligt i bilsektoren, hvorfor udviklingen formentlig har givet flere økonomer hovedpine.
  • Sidst men ikke mindst vil der være to andre nøgletal at holde øje med, herunder investorernes tillid til økonomien i Eurozonen  (Sentix) og forbrugernes kreditvækst i USA. Sidstnævnte er vigtig som del i at vurdere sundheden blandt privatforbrugerne, som har holdt et højere end ventet tempo i USA i år. Den amerikanske privatforbruger er vigtig, da de står for store dele af det globale vækstbidrag.

 

Det sker på markederne:

USA:

S&P 500 -0,2%

NASDAQ -0,1%

DOW JONES -0,2%

ASIEN:

NIKKEI -1,0%

HANG SENG -1,6%

SHANGHAI -2,5%

Futures:

DAX-FUTURE: -0,3%

S&P 500-FUTURE: -0,2%