Draghi vil genoverveje opkøbsprogram til december

Der bliver ikke yderligere stimuli til den europæiske økonomi fra Den Europæiske Centralbank (ECB) på nuværende tidspunkt. Men centralbankchef Mario Draghi udelukker ikke en opskruet seddelpresse senere på året.

Foto: YVES HERMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Vi vil genoverveje graden af stimuli i december, siger Mario Draghi på et pressemøde i ECB efter torsdagens rentemøde, hvor de ledende renter i øvrigt blev fastholdt.
Derudover gentog centralbankchefen, at det nuværende opkøbsprogram på op til 60 mia. euro om måneden vil fortsætte indtil september 2016 eller længere, hvis det bliver nødvendigt. Under alle omstændigheder vil de pengepolitiske stimuli fortsætte, indtil inflationen i eurozonen kommer op "under, men tæt på" 2 pct., lyder meldingen fortsat.Præcis hvad eventuelle yderligere tiltag til december kan være, vil Mario Draghi ikke ud med. Han fastslår dog, at Styrelsesrådet i ECB har taget ladegreb på geværet, hvis flere stimuli skulle blive nødvendige.

- Der er ikke truffet noget specifikt valg om metoden endnu. Vi er klar til at reagere, hvis det er nødvendigt. Vi er åbne over for en hel menu af mulige instrumenter, siger Mario Draghi på torsdagens pressemøde.
Ud over snakken om eventuelle yderligere stimuli diskuterede ECB's Styrelsesråd også en yderligere sænkning af de ledende renter i banken ved torsdagens møde. Renteniveauerne blev dog fastholdt - helt som ventet blandt de økonomer, som Bloomberg News havde talt med inden rentemødet.

Oliepriser fortsat en udfordring for inflation

En af de helt store udfordringer for ECB er fortsat uhyggeligt lave inflationsrater, der i de seneste måneder har været vendt til decideret deflation.
Og en væsentlig del af de faldende priser er de fortsat meget lave oliepriser. Og usikkerheden omkring prognosen for, hvornår priserne på det sorte guld igen vil begynde at stige, er også fortsat en "klar risiko for inflationen," forklarer Mario Draghi ved torsdagens pressemøde.
Men hos ECB er det dog forventningen, at oliepriserne vil begynde at stige, og det vil også hjælpe priserne i eurozonen på vej.
- Højere oliepriser vil med tiden hjælpe inflationen opad, siger Mario Draghi.


Det er ECB's forventning, at inflationen i eurolandene vil forblive lav på kort sigt, mens priserne igen ventes at begynde at stige omkring årsskiftet. I 2016 og 2017 vil den bevægelse fortsætte og forstærkes, lyder forventningen.