Draghi: Pengepolitik er ikke rette instrument mod ubalance

Læs mere
Fold sammen

. Pengepolitikken er ikke det rette instrument, når det kommer til at adressere finansielle ubalancer.

Det siger Mario Draghi, der er centralbankchef i Den Europæiske Centralbank, torsdag eftermiddag i en tale i Frankfurt. Han afholder talen i sin egenskab af formand for Det Systemiske Risikoråd, ESRB.

I stedet kan makrotilsynspolitik, der er rettet mod bestemte markeder eller lande, spille en nøglerolle, når det kommer til at håndtere ubalancerne. Det vurderer ECB-chefen i talen, og han henviser de nationale regeringer til at gøre brug af deres egne redskaber, når det kommer til håndteringen af lokale udfordringer.

- Finansielle og forretningsmæssige cyklusser kan potentielt blive desynkroniserede, hvilket betyder, at finansielle ubalancer kan vokse i et miljø karakteriseret af relativt afdæmpet inflation.

- I et sådant miljø er brugen af pengepolitik ikke det rette instrument til at adressere finansielle ubalancer, og det kan lede til væsentlige afvigelser i den samlede produktion og inflationen fra de ønskede niveauer, siger han ifølge Reuters.

Ifølge Draghi er bankerne blevet mere modstandsdygtige siden finanskrisen, men niveauet af dårlige lån - de såkaldte "non-performing loans" (NPL), er fortsat højt hos de europæiske banker.

Ifølge ESRB-formanden vil den økonomiske fremgang hjælpe bankerne med at forbedre kvaliteten af aktiverne, men han påpeger også, at "strukturelle svagheder stadig vil fortsætte".

Han siger desuden, at det også er vigtigt at skabe ensartede rammer for genopretning og afvikling for forsikringssektoren i hele EU.

/ritzau/FINANS