DONGs bedste forretning tjener for lidt

Rigsrevisionens granskning af DONG Energy viser, at også olie- og gasproduktionen ikke leverer en tilfreds­stillende indtjening. Olie- og gasproduktionen er milevidt fra DONGs egne målsætninger.­

Foto: CLAUS FISKER. DONG Energy
Læs mere
Fold sammen

Selv DONG Energys stærkeste forretningsområde olie- og gasproduktionen leverer ikke tilfredsstillende resultater. Det viser Rigsrevisionens beretning, som giver nye og præcise detaljer om afkastet af DONGs enorme investeringer.

Olie- og gasproduktionen er det eneste forretningsområde, der har leveret et konstant afkast omkring ti procent siden 2008 helt præcist i niveauet 8-14 procent men det er faktisk et svagt afkast i så risikobetonet en industri som olie- og gasproduktion. Af Rigsrevisionens beretning fremgår det da også, at olie- og gasproduktionen kun i 2008 og 2010 har givet et direkte afkast, der kan dække kapitalomkostningerne.

På grund af den høje risiko i olie- og gasindustrien skal afkastet normalt som minimum ligge på 15 procent, da efterforskning for milliarder kan ende uden succes.

»Det afhænger af porteføljen, men jeg vil generelt sige, at minimumsafkastet er 15 pct. for selskaber, der producerer olie og gas, mens jeg forventer, at afkastet i snit skal ligge i niveauet 15-20 pct. i fremtiden,« fortæller Stig Frederiksen fra Carnegie, der har analyseret mange olieselskaber gennem årene som analytiker.

DONG: Det er fornuftigt

DONG Energy understreger dog selv, at det relativt svage afkast hænger sammen med massive investeringer de seneste år, som først senere vil levere indtjening. Og når der justeres for de store kapitalinvesteringer, så lander afkastet i stedet på 14-16 procent i perioden, ifølge DONG.

»Vores olie- og gasforretning har leveret et fornuftigt afkast de senere år på trods af, at denne del af vores forretning stadig er i en opbygningsfase. Af samme grund kan man ikke direkte sammenligne afkast direkte med mere etablerede aktører. Vi vil også de kommende år opleve vækst i vores olie- og gasforretning, efterhånden som vores licenser ved Shetlandsøerne og Hejre går i produktion de kommende år,« skriver Søren Gath Hansen, koncerndirektør med ansvar for DONG Energys olie- og gasforretning, i en mail til Berlingske.

DONG Energy mener derfor heller ikke, at man kan sammenligne med et selskab som Maersk Oil, der har leveret et årligt afkast over 30 procent i samme periode. Maersk Oils afkast vil dog falde betragteligt de kommende år, når selskabet sætter gang i et gigantisk investeringsprogram, så Maersk Oils afkast for perioden 2008-2017 i snit sandsynligvis vil lande tæt på 20 procent.

Milevidt fra egne mål

DONGs investeringsargument er dog ikke hele forklaringen. Olieforretningens efterforskning og investeringer har nemlig slet ikke løftet produktionen i det omfang, som man stillede investorerne i udsigt for syv år siden.

Således forklarer DONG i et obligationsprospekt fra 2005, at olie- og gasproduktionen ville blive næsten tredoblet til 140.000 tønder om dagen inden for syv år, altså senest i 2012. Det er dog langt fra sket. DONGs seneste regnskab for de første ni måneder af 2012 viser således en olie- og gasproduktion på 81.000 tønder om dagen.

Berlingske Business satte allerede tilbage i august 2011 fokus på, at DONG var milevidt fra at indfri sine forventninger til olie- og gasproduktionen, og DONGs hovedforklaring lyder, at Laggan-Tormore-feltet vest for Shetland først kommer i produktion i 2014 i stedet for 2010.

»Olieselskaberne i området havde forventninger om en hurtigere fremdrift i etableringen af den omfattende og investeringskrævende infrastruktur, end det i virkeligheden skulle vise sig muligt. Udbygningen af infrastrukturen er imidlertid i fuld gang nu, og vi er med vores partnere i færd med at udbygge det, der bliver den første produktion fra det nye område, hvor vi forventer produktion fra Laggan-Tormore-feltet sent i 2014,« oplyser Søren Gath-Hansen.

Endnu en skuffelse

Franske Total, der er operatør på Laggan-feltet, har i sin seneste prognose vurderet, at DONGs andel vil svare til 18.000 tønder dagligt, hvilket altså langtfra alene er forklaringen på de manglende 59.000 tønder om dagen.

En anden stor skuffelse for DONG har været, at reserverne i selskabets suverænt vigtigste gasfelt Ormen Lange i Norge i 2010 blev nedjusteret med hele 25 procent.