DONG strammer op efter hård kritik

Efter kritik fra Rigsrevisionen om fejlslagne investeringer lover DONG Energy at tage hånd om de områder, hvor det kan gøres bedre i fremtiden. Tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen erkender et medansvar.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både energiselskabet DONG Energy og Finansministeriet har onsdag været offer for hård kritik fra Rigsrevisionen, og DONG lover at stramme op.

I en ny beretning langer Rigsrevisionen ud efter en række af selskabets fejlslagne investeringer, der har ført til milliardstore tab.

- Vi vil nu studere Rigsrevisionens beretning nærmere med henblik på at tage hånd om de områder, hvor vi kan gøre det bedre, lyder det fra DONG Energys administrerende direktør, Henrik Poulsen, i en pressemeddelelse.

Rigsrevisionens kritik går især på DONGs risikofyldte gassatsninger, der ifølge Berlingske Business alene i de seneste to regnskaber har medført nedskrivninger og hensættelser på 4,9 milliarder kroner.

Det indgår også i konklusionerne, at 2012 var et problematisk år for energiselskabet med en utilfredsstillende indtjening, og det erkender den administrerende direktør også.

Udover kritik af DONG peger Rigsrevisionen også fingre ad Finansministeriet, der beskyldes for at have indtaget en for passiv ejerrolle i perioden med de fejlslagne milliardinvesteringer.

»I perioden fra 2008 til udgangen af 2010 indtog Finansministeriet således en mere afventende position. DONG Energy iværksatte i denne periode et omfattende investeringsprogram med vidtrækkende betydning for selskabets økonomi. Strategien og investeringsprogrammet har medført øgede risici for staten,« lyder det i beretningen.

Daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) erkender et medansvar.

- En minister har altid ansvaret. Det følger jo med jobbet, siger han til Berlingske Nyhedsbureau og hæfter sig ved, at det dog understreges, at før og efter perioden 2008-2010 har Finansministeriet udøvet en mere aktiv rolle.

- Grundlæggende siger Rigsrevisionens rapport, at Finansministeriet har levet op til sine forpligtigelser. Men da man stoppede børsnoteringen af DONG i 2008, var der en periode, hvor selskabet skulle overveje en helt ny forretningsstrategi, og der mener Rigsrevisionen, at vi noget tidligere burde have været i dialog med selskabet om den strategi, og det tager jeg så til efterretning, siger Claus Hjort Frederiksen.

En udmelding, der får ros af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der kalder det »rigtig godt«, at den tidligere finansminister tager ansvar i sagen.

Rigsrevisionen kommer også med kritik af DONGs udskældte bestyrelse, men det vil statsministeren ikke kommentere på. Enhedslisten mener derimod, at »pilen peger på bestyrelsen«.

- Rigsrevisionens undersøgelse rejser igen spørgsmålet om, hvorvidt Fritz Schur er den rette til at lede DONG. Fyringen af Anders Eldrup (tidligere administrerende direktør i DONG Energy, red.) lugter, og Fritz Schur har altså også et stort medansvar for kritisable investeringer i gas. Derfor vil jeg opfordre finansministeren til at overveje, hvilke konsekvenser Rigsrevisionens rapport skal have for DONGs bestyrelsesformand, lyder det fra partiets energiordfører, Per Clausen (EL), i en pressemeddelelse.

SFs politiske ordfører, Jesper Petersen (SF) siger til TV 2 News, at han tager rapporten »meget alvorligt«, og at regeringen vil følge nøje med i, hvad der foregår i DONG. Han siger desuden, at han hverken kan eller vil »sidde for åben skærm og fyre nogen«, men han understreger, at bestyrelsen har ansvaret for, at alt foregår, som det skal i DONG.