DONG Energys værdi halveret på godt fire år

DONG Energys store økonomiske krise betyder, at selskabets værdi er halveret i forhold til den skønnede værdi på omkring 70 milliarder kroner, før børsnoteringen blev droppet i 2008. Det vil tage mange år at få genoprettet værdien, vurderer analytiker.

»Pacific Orca«, der er verdens største vindmølleinstallationsskib specielt konstrueret til at opstille havvindmøller på op til 60 meters dybde, ankom i efteråret til København. Skibet er hyret til Danmark af DONG Energy, der skal bruge det til at installere turbiner på en af selskabets nye havvindmølleparker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

En samlet opposition fortæller i dagens Berlingske, at den er åben for at genoplive planerne om en børsnontering af DONG Energy, hvis de borgerlige partier vinder næste valg. Men man skal på ingen måde regne med at kunne få en pris, der bare minder om værdisætningen på omkring 70 milliarder kroner i forbindelse med den droppede børsnotering i 2008 for DONG de første mange år.

DONG Energys tredjestørste aktionær SE der tidligere kaldte sig Syd Energi meldte tidligere på måneden ud i Berlingske Business, at det er overvejende sandsynligt, at man vil sælge sin aktiepost på 3,5 procent for godt 1,2 milliarder kroner til staten, som minoritetsaktionærerne kan gøre hvert år i maj ifølge aktionæroverenskomsten.

Det værdisætter DONG til 34 milliarder kroner, hvilket SE gerne vil udnytte på grund af DONGs nuværende forfatning. DONGs store krise betyder da også, at selskabet ikke vil kunne børsnoteres lige med det første.

»Der kommer til at gå nogle år, før staten igen kan forsøge en børsnotering. DONG skal have vendt udviklingen og nå en stabil god indtjening, ligesom de store investeringer skal bevise deres værd. Samtidig skal børsmarkedet have været stabilt i mindst et år, så vi taler tidligst 2015, men nok snarere 2016 eller 2017, før det er realistisk,« vurderer Jacob Pedersen, der som aktieanalytiker i Sydbank fulgte DONG tæt op til den droppede børsnotering i 2008.

SE solgte den første halvdel af sine DONG Energy-aktier til den samme pris sidste år prisen er fastsat i aktionæroverenskomsten fra DONG-fusionen i 2006 og siden er det gået voldsomt ned ad bakke for DONG Energy med milliardnedskrivninger og et samlet underskud for de første ni måneder af 2012 på 2,4 milliarder kroner.

Nedturen har tvunget DONG Energy ud i en stor spareplan samt frasalg for ti milliarder kroner, og samtidig er nettogælden i de første ni måneder af 2012 steget med knap 41 procent til 33,2 milliarder kroner. Dertil kommer, at kreditværdigheden er blevet nedjusteret af Standard & Poor’s, hvilket alt i alt betyder, at DONG er i en vanskelig finansiel position.

Bliver næppe 70 mia. kr. værd igen

Ifølge Jacob Pedersen er DONGs iværksatte spareplan og store frasalgsprogram nødvendige skridt i den rigtige retning for at få selskabet på rette spor, men det er tvivlsomt, om DONG nogensinde kan blive 70 milliarder kroner værd igen.

Siden 2008 har DONG nemlig mistet to af sine absolut mest lukrative aftaler. Værst er det, at de lukrative gaskøbskontrakter med Dansk Undergrunds Consortium (DUC) ikke længere er gældende. Den kontrakt sikrede alene en indtjening på omkring en milliard kroner om året til DONG Energy i 2008 og årene før.

Samtidig har DONG, som berettet i Berlingske i november, tabt en strid med A.P. Møller - Mærsk om, hvad det skal koste at sende naturgas gennem DONGs rørledninger i den danske del af Nordsøen. Det vil barbere yderligere et trecifret millionbeløb af DONGs indtjening fremadrettet.

Rigsrevisionens DONG-beretning viser da også, at afkastet i divisionen »Energy Markets«, hvor de lukrative aftaler har ligget, var helt forrygende i 2008 med imponerende 45 procent, mens »Energy Markets« i dag er det store problembarn for DONG med et negativt afkast i det første halvår af 2012 på 26 procent som følge af milliardnedskrivninger på den udenlandske gassatsning samt den manglende indtjening fra de tidligere så lukrative aftaler.

Som Rigsrevisionen påpeger, er risikoen i DONG steget betragteligt på grund af de voldsomme investeringer, og investorer vil typisk ikke betale en høj pris for selskaber med høj risiko. Dertil kommer, at DONG gennem en lang periode skal bevise, at man har fået styr på risikostyringen, før investorerne vil få mod på selskabet.

Vil beholde 51 pct. af DONG

Venstres finansordfører Peter Christensen understreger da også, at en eventuel kommende børsnotering selvfølgelig skal ske på et passende tidspunkt, ligesom staten skal forblive majoritetsaktionær med en ejerandel på 51 procent.

»Det vil være på et passende tidspunkt, hvor det vil være strategisk godt for selskabet at gøre det. Der er perspektiver omkring prisdannelsen, og jeg behøver også bare at nævne et tænkt eksempel som et 100 pct. kinesisk eller russisk ejerskab. Det afgørende for os er at bevare kontrollen over infrastrukturen på energiområdet,« siger Peter Christensen.

Finansordfører i Liberal Alliance Ole Birk Olesen har dog ikke de bekymringer.

»Medmindre Finansministeriet sidder inde med viden, som markedet ikke har, om at der er et eller andet fantastisk lyspunkt i horisonten, som man ikke kan fortælle om endnu, så er der ingen grund til ikke at sælge nu, for den nuværende pris er en afspejling af, hvad virksomheden forventes at kunne levere af overskud i fremtiden,« siger Ole Birk Olesen og tilføjer:

»Det er en fordel med et privatejet selskab i Danmark, og jeg forstår ikke, hvorfor man ikke skulle gå hele vejen og sælge hele DONG.«