DONG-chef forgyldte inderkreds

En håndfuld specialmedarbejdere ansat på særlige vilkår og til tårnhøje lønninger er årsagen til DONG-chef Anders Eldrups pludselige fyring. Det bekræfter bestyrelsesformand Fritz Schur.

Den afgåede direktør i DONG, Anders Eldrup, bliver nu genstand for en uvildig advokatundersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En håndfuld særligt udvalgtes tårnhøje lønninger og millionbonusser er årsagen til, at DONGs bestyrelse har fyret Anders Eldrup. Det bekræfter bestyrelsesformand Fritz Schur, som for halvanden uge siden fik et hint om problemerne fra en whistleblower.

Fritz Schur og finansminister Bjarne Corydon (S) orienterede i går eftermiddag finansordførerne fra Socialdemokraterne, SF, Venstre og Dansk Folkeparti om årsagen til fyringen af Anders Eldrup.

Aflønningen til de særligt udvalgte, højtuddannede akademikere – hvoraf flere ifølge Berlingskes oplysninger har en fortid i Finansministeriet – er så eksorbitant, at bestyrelsen skulle have været informeret. Men det blev den altså ikke, og derfor skred bestyrelsen mandag til handling.

- Det var en helt og absolut enig bestyrelse, der tog beslutningen om, at samarbejdet med Anders Eldrup måtte ophøre, siger Fritz Schur.

Netop nu undersøger jurister, om den administrerende direktør gennem 11 år kan afskediges, uden at DONG Energy skal betale 17 millioner kroner i forbindelse med opsigelsen af Anders Eldrup. Juristernes igangværende undersøgelser er også grunden til hemmelighedskræmmeriet, der siden annonceringen af Eldrups farvel mandag middag har ført til spekulationerne om årsagen til bruddet.

Undersøgelsen er nu så langt, at det kan meldes ud, at alt tyder på, at det kun drejer sig om en håndfuld medarbejdere, men præcis hvem og hvor meget de har fået i løn, kan Fritz Schur ikke fortælle endnu. Han understreger dog, at det er af et sådant omfang, at bestyrelsen med det samme ville have sat en stopper for det, hvis den var blevet orienteret tidligere. Juristerne skal dog fortsat bruge nogle dage, inden undersøgelsen kan præsenteres.