Don Ø risikerer betydelig fængselsstraf

Hvis Flemming Østergaard bliver dømt for grov kursfusk i sagen om køb af Parken-aktier, risikerer han betydelig fængselsstraf, siger professor Lars Bo Langsted.

Bagmandspolitiet har rejst sag mod både Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup (med ryggen til) (tv) for kursmanipulation i Parken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Hvis Parkens tidligere bestyrelsesformand Flemming Østergaard, alias Don Ø, og tidligere topchef Jørgen Glistrup i byretten bliver dømt for kursmanipulation under særligt skærpende omstændigheder, risikerer de at blive sendt bag tremmer i lang tid.    

Det vurderer juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet.

De to forhenværende topfolk i Parken Sport & Entertainment, Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup, er blandt flere personer, som Bagmandspolitiet har rejst tiltale mod for grov kursmanipulation i sagen om køb af Parken-aktier. 

Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, i daglig tale Bagmandspolitiet, har også nedlagt påstand om en samlet konfiskation af knap 18 mio. kr mod de to tidligere topfolk i Parken.Det er penge, som Don Ø og Glistrup har sikret sig ved at udnytte aktieoptioner, mener anklagemyndigheden.

Højesteret ser med alvorlige øjne på kursmanipulation og insiderhandel, der giver ubetinget fængselsstraf i mindst tre måneder, hvis man bliver dømt for den ene af de to forbrydelser. Kursmanipulation under særligt skærpende omstændigheder er fire år bag tremmer.
  
"Hvis de tiltalte bliver fundet skyldige i grov kursmanipulation, vil de få længere frihedsstraf. Men jeg tror ikke, at de får fire års fængsel, især fordi vi ikke har så megen praksis for domme i handel med egne aktier," siger professor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet.Kursmanipulationen skete ifølge tiltalen ved, at Parken via FIH Erhvervsbank og Capinordic Bank købte egne aktier på fondsbørsen til en værdi af 113 mio. kr. over næsten et år fra 12. november 2007 til 24. oktober 2008. Kursmanipulationen skete ifølge tiltalen f.eks. ved, at Parkens folk kort før fondsbørsen lukkede kl. 17 bevidst bød en højere pris på aktien, for at kursen kunne ende i en højere pris end ellers.

Hvorfor er kursmanipilation så slemt?

"Kursmanipulation er jo stærkt betænkeligt. Markedet er fuldstændigt afhængig af, at man alle agerer på samme grundlag, og man kan stole på de oplysninger, der kommer ud. I det øjeblik man laver falske handler, så snyder man jo hele markedet," siger Lars Bo Langsted.

I oktober sidste år sendte Højesteret magasinet Penge & Privatøkonomis tidligere redaktør Claus Forrai otte måneder bag tremmer. Der var endda indregnet en rabat på grund af de store personlige omkostninger, han havde i forbindelselse med sagen. Ellers stod Claus Forrai til et års fængsel.