Domstol skal afgøre om frisørpriser er ulovlige

Det kan blive vanskeligt at prissætte klipninger for frisører fremover, hvis domstolen giver Ligebehandlingsnævnet ret i, at kvindeklip ikke må være dyrere end herreklip baseret på kønnet.

Arkivfoto. Frisørsaloner i Danmark må ikke kræve flere penge for en dameklipning end for en herreklipning, har Ligebehandlingsnævnet afgjort. Brancheorganisationen Dofk (Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere) retter kritik mod nævnets afgørelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Dameklip må ikke være dyrere end herreklip. Det har Ligebehandlingsnævnet slået fast, men brancheorganisationen Dofk (Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere) retter skarp kritik mod nævnet, hvis beslutning er anket til domstolen.

Formanden for Dofk mener, at det er en fuldstændig forkert afgørelse, og hun får opbakning fra chefkonsulent Jeppe Rosenmejer, der er jurist i Håndværksrådet. Det skriver Håndværksrådet i en pressemeddelelse på deres hjemmeside.

"Det er fuldstændig absurd, at Ligebehandlingsnævnet uden overhovedet at forhøre sig hos os om begrundelsen for forskellige dame- og herrepriser bare erklærer dem ulovlige. Der er forskel på at klippe hår på mænd og kvinder. Det afspejler sig i prisfastsættelsen og sikrer, at selve betalingerne fungerer uden problemer, da både kvinder og mænd kan se prisen inden handlen," siger Connie Mikkelsen, der er formand for Dofk.

Ligebehandlingsnævnet har erklærer priserne for ulovlige, da det er diskriminerende at vurdere prisen på en klip ud fra kønnet. Nu er afgørelsen anket til domstolen. Hvis domstolen stadfæster afgørelsen, skal alle frisører finde en ny måde at fastsætte priserne på, fx efter hårlængder eller tidsmåling.

"Det er svære procedurer. Tidsmåling vil medføre en række diskussioner, og det samme vil hårlængder. Hvad er mellemlangt, og hvad er langt hår. Det vil ende i en række konflikter med kunderne," siger Connie Mikkelsen fra Dofk i pressemeddelelsen.

Håndværksrådets jurist og chefkonsulent Jeppe Rosenmejer bakker Dofk og Connie Mikkelsen op. Han undrer sig over, at Ligebehandlingsnævnet har givet klager medhold i sagen, når de i 2006 havde en lignende sag, hvor de besluttede, at frisørernes prissætning ikke var diskriminerende.

"Så vidt jeg ved, er der de samme forhold på området nu som dengang. Afgørelsen er forkert, da der er helt åbenlyse gode grunde til, at kvinder som udgangspunkt skal betale mere for en klipning end mænd. Frisørerne sætter deres priser efter, hvor lang tid det tager at klippe en person og deraf opstår forskellen. Prisforskellen er derfor ikke bestemt af kønnet, men af tiden," siger Jeppe Rosenmejer.