Dollaren over 7 kroner for første gang i 12 år

Den amerikanske dollar skyder i vejret med rasende fart. Den er nu over 7 kroner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en optur uden lige, som den amerikanske dollar har taget på det sidste. Alene siden nytår er den amerikanske møntfod skudt i vejret med tæt ved 14 procent, så dollaren er dyrere end 7 danske kroner. Sår dyr har den ikke været i 12 år.

Det er forventningerne om, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, snart begynder at sætte renten op, som styrker dollaren. Men de massive pengepolitiske lempelser i Europa trækker i samme retning.

Den Europæiske Centralbank (ECB) er således ved at presse renten ned i Europa med enorme opkøb af obligationer, hvilket svækker euroen, mens udviklingen går den modsatte vej i USA.

Dollarens optur er godt nyt for stribevis af danske virksomheder, som sælger varer eller serviceydelser i USA, eller andre steder, hvor valutakurserne er bundet op på dollaren.

For turister, som planlægger en smuttur til New York eller andre steder i USA, er udviklingen derimod mere trist.

Det amerikanske aktiemarked er de seneste dage faldet en del alene som følge af den stigende dollar, som svækker konkurrencekraften i flere af de store amerikanske selskaber.

I Europa betyder en stærkere dollar derimod, at der gerne skulle komme mere vækst, flere job og lidt mere medvind efter en række særdeles hårde år.