Dollaren over 7 kroner for første gang i 12 år

Den amerikanske dollar skyder i vejret med rasende fart. Den er nu over 7 kroner.

Læs mere
Fold sammen

Det er en optur uden lige, som den amerikanske dollar har taget på det sidste. Alene siden nytår er den amerikanske møntfod skudt i vejret med tæt ved 14 procent, så dollaren er dyrere end 7 danske kroner. Sår dyr har den ikke været i 12 år.

Det er forventningerne om, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, snart begynder at sætte renten op, som styrker dollaren. Men de massive pengepolitiske lempelser i Europa trækker i samme retning.

Den Europæiske Centralbank (ECB) er således ved at presse renten ned i Europa med enorme opkøb af obligationer, hvilket svækker euroen, mens udviklingen går den modsatte vej i USA.

Dollarens optur er godt nyt for stribevis af danske virksomheder, som sælger varer eller serviceydelser i USA, eller andre steder, hvor valutakurserne er bundet op på dollaren.

For turister, som planlægger en smuttur til New York eller andre steder i USA, er udviklingen derimod mere trist.

Det amerikanske aktiemarked er de seneste dage faldet en del alene som følge af den stigende dollar, som svækker konkurrencekraften i flere af de store amerikanske selskaber.

I Europa betyder en stærkere dollar derimod, at der gerne skulle komme mere vækst, flere job og lidt mere medvind efter en række særdeles hårde år.