Dollaren bryder magisk grænse på syv kroner

Det er en fordel af de helt store for dansk økonomi, at dollaren stiger hastigt i værdi og nu koster tæt ved syv kroner, hvilket er en optur på 30 procent på mindre end to år.

Foto: SIPHIWE SIBEKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske dollar, som er verdens i særklasse største og mest handlede valuta, er de sidste dage suset op over magiske syv kroner i dansk regning.

I foråret var dollaren også kortvarigt oppe over syv kroner, men ses der bort fra disse få hektiske dage i marts, er det første gang i mere end 12 år, og siden januar 2003, at dollaren er oppe i så høje luftlag.

Prisen lige over syv kroner betyder, at dollaren er skudt i vejret med 14 procent siden årets start, og med hele 30 procent siden begyndelsen af 2014. Det er en af de største og mest voldsomme opture, der er set i flere årtier.

Det er de ventede og snarlige stigninger i den amerikanske rente, som fyrer op under dollaren. USA’s centralbank, Federal Reserve, ventes således på sit næste pengepolitiske møde den 15. og 16. december at sætte sin rente op. Omvendt ser det ud hos Den Europæiske Centralbank (ECB), som allerede den 3. december ventes at sætte sin rente ned. ECB ventes også at annoncere en optrapning af de meget store opkøb af obligationer, som er i fuld gang.

Op ét sted, ned et andet

Disse forventninger får rentepilen til at peger ned i Europa, og op i USA, hvilket gør det interessant at flytte penge fra euro til dollar, som så stiger stort i kurs.

Allerede nu er renten på 2-årige tyske statsobligationer rekordlav og på minus 0,38 procent, sådan at det koster penge at eje disse obligationer. Den tilsvarende rente i USA er derimod steget med 0,25 procent point på bare én måned til nu 0,86 procent. Så renteforskellen mellem USA og Tyskland er oppe på hele 1,24 procent på en ganske kort to-årig obligation.

»De forskelle presser dollaren op,« siger Ulrik Bie, der er cheføkonom hos Nykredit.

Cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea er enig.

»Dollaren kan godt komme i paritet over for euroen, hvilket svare til en kurs omkring 7,45 kroner per dollar. Men meget afhænger af, hvilke forventninger, der opstår til den amerikanske renteudvikling. Kommer der forventninger om, at renten vil stige hurtigt i USA, kan dollaren stige hurtigt i den nære fremtid. Tingene kan gå ret hurtigt på valutamarkedet,« siger Helge J. Pedersen.

17 rentehop på stribe

Ulrik Bie venter dog ikke, at dollaren fortsætter med at stige på den måde, der er set på det sidste.

»Den vil sandsynligvis holde sig omkring det nuværende niveau et godt stykke tid,« siger Ulrik Bie.

Han tilføjer dog, at det bliver vigtigt for den amerikanske centralbank, at få signaleret til de finansielle markeder, at de kun vil sætte renten op meget langsomt, og at der nu ikke kommer 17 rentehop på stribe, som det før er set, når renten skulle op.

»Det er nødvendigt, at Federal Reserve tydeligt får signaleret, at renten bliver sat op i et meget langsommeligt forløb. Sker det ikke, kan dollaren godt stige ganske betydeligt,« siger Ulrik Bie.

For danske virksomheder, med eksport til USA, eller til andre af de lande, hvis valutakurs følger dollaren, er den seneste optur noget nær det samme som penge lige ned i baglommen. De får pludselig syv kroner nede i banken, når de veksler én dollar, og ikke de seks eller 5,5 kroner, som de fik tidligere. Det sætter dem i stand til at sænke prisen på deres varer eller serviceydelser i USA og sælge mere, eller trække en større gevinst i land. Mange virksomheder afdækker så deres valutaindtægter og -udgifter på de finansielle markeder, så det først er hen ad vejen, de får glæde af udviklingen. Men holder dollaren sig oppe på det nuværende niveau, er det noget der virkelig betyder noget for Novo Nordisk, Novozymes, A. P. Møller - Mærsk, Vestas, Chr. Hansen og andre af de store danske virksomheder.

Surt for amerikanske turister

For danske turister, som planlægger et besøg i New York eller Californien, er en dyrere dollar derimod en økonomisk pine. Men hvis man eksempelvis skal bruge 1.000 dollar, eller tæt ved 7.000 kroner, på fornøjelser i USA, er der trods alt »kun« tale om, at turen til Amerika er blevet 980 kroner dyrere siden årets start, hvilket trods alt er en mindre bid, hvis prisen for flybilletter, hoteller, billeje og meget andet også regnes med.

Samlet er en stærk dollar dog en klar fordel for dansk økonomi. Så selv hvis turen går til USA i den nære fremtid, er der grund til at glæde sig over de seneste ugers store prishop på verdens vigtigste valuta. Det stimulerer ikke kun dansk, men hele europæisk økonomi, hvilket vil komme Danmark til gavn før eller siden.

TV: Dollar på det højeste niveau siden marts: