Dollar skraber atter bunden over for kronen

Den amerikanske dollar fortsætter svækkelsen. En dollar kostede mandag ifølge Nationalbanken 5,23 kroner mod 5,25 kroner fredag. Det er det laveste niveau over for kronen i 30 år.

Dollarens fald vil kunne fortsætte endnu en tid, vurderer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

- Dollaren er meget svag i øjeblikket, og svækkelsen vil formentlig fortsætte året ud. Man kan ikke udelukke, at den vil kunne komme under fem kroner. Men foreløbig tror vi, at bunden er på 5,15 kroner, siger Jacob Graven.

Dollarfaldet tog fart for et par år siden. I november 2005 kostede en dollar over 6,39 kroner - 1,16 kroner mere end i dag.

Dollarfaldet er både godt og skidt for Danmark. Den svage dollar gør det billigere at købe varer, der afregnes i dollar - eksempelvis olie. Det betyder, at danskerne slipper forholdsvist billigt, selv om prisen på råolie er skyhøj.

Bagsiden af medaljen er, at danske virksomheder taber konkurrenceevne, fordi danske eksportvarer bliver dyrere målt i dollar. Den samlede nettoeffekt på den økonomiske vækst i Danmark af dollarfaldet er forholdsvist beskedent. Det mindsker kun væksten med 0,2 procentpoint over en periode på 1-2 år.

En dollar kunne erhverves for blot 4,80 kr. i slutningen af 1970'erne (under præsiden Carter) mens den steg til højdepunktet i midt 80'erne (under Reagan), hvor noteringen nåede i omegnen af 12,35 kr.

RB-Børsen