Dollar indhenter snart euro

Med et kursfald på 11 procent i år nærmer værdien af en euro sig værdien af en dollar.

Foto: SERGIO PEREZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske dollar får flere og flere muskler, mens den europæiske valuta, euro, svinder mere og mere ind i lyset af den vaklende græske økonomi og generel stagnation i Europa. Værdien af euro er faldet over for dollaren, siden den europæiske centralbank, ECB, sidste år annoncerede sit økonomiske støtteprogram, der sender flere penge i omløb. Og alene i år er euro faldet 11 procent og ligger efter et fald på yderligere 1 procent tirsdag nu på 1,07 dollar.

Det yderligere fald i euroens værdi kom efter endnu en dag med frygt for en genopblusning af den græske krise, bekymring over faldende vækst i Kina samt muligheden for stigende renter i USA.

Ifølge chefstrateg Henrik Drusebjerg, Carnegie, er Grækenland på kanten af kollaps:

»Græske aktier falder igen og renterne stiger efter rygter om, at den græske statskasse løber tør for likvider meget snart. Dijsselbloem, Hollands finansminister, har udtalt at meget tyder på at statskassen er ved at være tom i Grækenland og det bekymrer, fordi Grækenland i den kommende måned skal tilbagebetale lån til IMF på 1.5 mia. euro og indløse korte statspapirer for 4,6 mia. euro,« skriver han i en kommentar.

Den faldende euro gør det billigere for resten af verden at købe Europas varer og tjenesteydelser. Det vil også gøre det billigere for amerikanske turister at besøge Europa, fordi de får mere for deres egen valuta, mens det modsat bliver dyrere for europæerne at rejse til USA.

Det engelske pund er sideløbende med dollaren steget til at koste 1,4 euro, hvilket er det højeste niveau siden den finansielle krise satte ind i 2007 - og medfører dermed de samme, nævnte fordele og ulemper i forholdet mellem eurolandene og Storbritannien som mellem USA og Europa.