Dollar-fest i danske virksomheder

Danske virksomheder med eksport til USA styrker indtjeningen i takt med dollarens optur.

Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dollarens himmelflugt får smilene til at brede sig på direktionsgangen i flere danske virksomheder.

Udviklingen styrker konkurrenceevnen og giver en række danske virksomheder med eksport til USA en betydeligt større driftsindtjening, end de ellers ville have haft. I hvert fald, hvis man hører til blandt de virksomheder, der har en stor omsætning på det amerikanske marked, uden samtidig at have alt for store omkostninger i landet eller i lande med en valuta, der er bundet på dollarkursen.

Novo Nordisk er en af de virskomheder, som har størst glæde af dollaropturen, da over halvdelen af medicinalgigantens indtjening kommer fra det amerikanske marked eller stammer fra dollarrelateret valuta.

Medicinalvirksomheden har selv oplyst ved tidligere lejlighed, at en stigning på fem procent i dollaren på årsbasis får driftsindtjeningen til at svulme op med mere end en mia. kroner. Så dollarkursen kan have særdeles stor indvirkning på Novo Nordisks regnskab, og det er før set, at dollarkursen ligefrem fører til en opjustering af driftsresultatet i det børsnoterede selskab.

Bred vifte af virksomheder

Hos Radiometer, der producerer analyse- og måleinstrumenter til sundhedssektoren, nyder man også godt af en stigende dollarskurs, da omkring 15 procent af omsætningen består af USA-eksport. Andre danske virksomheder, som tjener godt på stigninger i dollarkursen, er enzymvirksomheden Novozymes, transport- og logistikvirksomheden DSV, høreapparatsvirksomheden William Demant og medicovirksomheden Coloplast.

Også smykkekoncernen Pandora høster umiddelbart en gevinst ved dollarerens himmelflugt, da hele 30 procent af Pandoras smykkesalg foregår på det amerikanske marked. Dog er der for smykkevirksomheden den hage, at virksomhedens sølvindkøb afregnes i dollar. Tilmed stiger produktionsomkostningerne på Pandoras smykkefabrik i Thailand, da den thailandske valuta bhat er knyttet til dollaren. Således er meldingen fra Pandora denne uge, at ledelsen forventer en stort set uændret driftsindtjening, fordi både indtægterne og omkostningerne bliver væsentligt øget, når dollarkursen går op.