Dokumentar forudser voldsomt økonomisk kollaps

Den næstefinanskrise er lige om hjørnet - og den er endnu større end den foregående. I hvert fald hvis man skal tro en ny svensk dokumentarfilm.

Foto: LEE JAE-WON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den boble, der bristede i 2008, er endnu ikke forsvundet.

Og de redningspakker, der i 2008 og 2009 skulle redde økonomien, førte kun til en endnu større boble på finansmarkedet - den største boble nogensinde. I hvert fald hvis man tror en ny svensk dokumentarfilm, skriver e24.no.

- De (redningspakkerne, red.) løste ingen problemer. Det var mere som at give en alkohol til en alkoholiker. Du skaber bare større problemer for ham i fremtiden. På et tidspunkt slår du patienten ihjel, siger den amerikanske økonom og investor Peter Schiff i dokumentarfilmen "Överdos - de kommande finanskrisen" af den svenske instruktør Johan Norberg.

Læs også: Synsk økonom: Massakre i 2012

Fremtidsanalytiker, Gerald Celente, der kommer med spådomme omkring de finansielle markeder, er heller ikke optimistisk.

- Nu har de skabt boblen over alle bobler. Nu er det ikke bare USA, men hele verden, som er med på det. Det er redningspakkeboblen, siger Celente.

Læs også: Chefanalytiker chokerer igen: Danske aktier styrtdykker inden tre måneder

Nobelprisvinder i økonomi Vernon Smith er enig:

- Løsningen på finanskrisen var årsagen til problemet, siger Vernon Smith.

Under finanskrisen var det selskaber, der var i farezonen, og som staterne forsøgte at redde. Nu er det staterne der får problemer med gældsbyrden.

- Problemet er nu så stort, at statslige subsidier ikke er nok til at købe et par år ekstra med falsk tryghed, siger Schiff.