Dødvande sender mange på skolebænken

I stedet for at stirre på en telefon, der ikke ringer, vælger selvstændige at få det truck-certifikat eller det hjemmeside-kursus, som der ikke tidligere var tid til.

Går tempoet langsomt i erhvervslivet for tiden, spæner man derimod rundt i de selvstændiges A-kasser.

Mange af de selvstændige, som har oplevet stærkt faldende aktivitet efter finanskrisen, laver telefonsvareren om til »midlertidigt optaget« og tager på efteruddannelseskursus med fagforeningen.

I Kristelig Fagbevægelse, Krifa, har medarbejderne været nødsaget til at arbejde om lørdagen på grund af den stigende efterspørgsel på efteruddannelseskurser.

Hvor der i sidste kvartal af 2007 var 328 selvstændige på efteruddannelse med den såkaldte VEU-godtgørelse, steg tallet med cirka 30 procent til 425 personer i slutningen af 2008.

VEU står for voksen-efteruddannelse og er et tillæg på størrelse med en dagpengesats, men hvor dagpenge forudsætter, at virksomheden har drejet nøglen rundt, kan den selvstændige tage på kursus, mens firmaet blot er skruet ned på helt lavt blus.

- Vi oplever, at de selvstændige kommer strømmende på kursus nu, hvor ordreborgen ikke er, hvad den har været. Interessen er ny for os. For et år siden kunne vi slet ikke få de selvstændige på efteruddannelse, for den slags havde de da ikke tid til, men nu kommer de pludselig i stort tal, siger Hasse Hagsteen.

Flest fra luksus-erhverv

Han oplever tydeligt, hvordan det er medlemmerne inden for de såkaldte luksus-ydelser, der dukker op på efteruddannelserne.

- Der kom en mand, som sætter køkkener op, men nu er der pludselig ingen køkkener at sætte op. Og her kommer anlægsgartnere, ejendomsmæglere og en urmager, som har specialiseret sig i dyre kvalitetsure. Modsat har vi også medlemmer, der bestyrer en Rema1000, men dem ser vi ikke. Det er der gode penge i lige nu, siger Hasse Hagsteen.

Efteruddannelseskurserne varer typisk mellem to og fem dage og foregår som AMU-kurser på handelsskoler og tekniske skoler. Der er alt fra kurser i at køre med anhænger til kurser i god bogføring, og kravet til at kunne opnå VEU-godtgørelsen er, at man ikke har nogen længere uddannelse, men kun en erhvervsuddannelse.

Hos en anden fagforening for selvstændige, Dana, mærker de samme tendens til, at stilstanden fyldes ud med en unormalt høj kursuslyst. I sidste kvartal af 2007 troppede 636 selvstændige op ved virksomhedens uddannelsesskranke, men i 2008 steg tallet til i alt 853 tilmeldinger.

- Tallet stiger næsten mere og mere dag for dag, siger forsikringschef i Dana, Lis Nexøe, men det er de kun glade for i fagforeningen, som da også kraftigt opfordrer medlemmerne til at udvide kompetencerne, mens finanskrisen står på.

- Varmt tip! En periode uden opgaver i virksomheden kan med fordel bruges på efteruddannelse via et AMU-kursus, lyder ligefrem opfordringen på Danas hjemmeside.