Dobbeltroller og sponsorluksus: »Det er helt ude i hampen, at alarmklokkerne ikke ringer«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Knud Steen Larsen fra EWII under en energipolitisk konference torsdag d. 6 oktober 2016 i Industriens Hus i København. (Foto Keld Navntoft) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Godmorgen og velkommen til ugens første nyhedsoverblik fra Business. I denne uge bliver det årlige Folkemøde på Bornholms skudt i gang, franskmændene går til parlamentsvalg og så falder der dom i den langstrakte sag om Amagerbanken.

Vi begynder i Jylland, hvor der er kommet fokus på direktøren for den Kolding-baserede forsyningsvirksomhed, Ewii. Et fokus, som han formentlig dog helst ville være foruden.

1
Dobbeltroller og sponsorluksus: »Det er helt ude i hampen, at alarmklokkerne ikke ringer«

Efter 12 år som topchef i den Kolding-baserede forsyningsvirksomhed, Ewii, er Knud Steen Larsen havnet i strid modvind. Topchefen kæmper aktuelt med uheldige sager om dobbeltroller og sponsorluksus.

Det skriver Finans.dk.

En af sagerne drejer sig ifølge Finans om, at tre af Ewiis leverandører og forretningsforbindelser har investeret i Othania Invest - et investeringsselskab, der er ejet af Knud Steen Larsens sønner.

En af dem er Hans Christian Munck, der er medejer af entreprenørkoncern, Munck Gruppen, og en af Ewiis største leverandører. Han har skudt 6 mio. kr. i Othania, mens Knud Steen Larsen selv har investeret 4 mio. kr.

Sagerne vækker utilfredshed i forsyningsselskabets repræsentantskab, der er virksomhedens øverste myndighed:

»Det er helt ude i hampen, at alarmklokkerne ikke ringer, når man hører, at han er med i et delefirma med en leverandør som Munck. Jeg ved ikke, om det er ulovligt, men det er i den kedelige ende, og det går ikke,« siger Bruno Kiel, der er repræsentantskabsmedlem til Finans.dk.

Samtidig er Knud Steen Larsen blevet bragt yderligere i modvind, fordi han i flere tilfælde har haft sine egne familiemedlemmer med på sponsorture. Ifølge Finans.dk har Knud Steen Larsen og hans to sønner blandt andet været i Skotland, hvor de boede på det femstjernede luksushotel Gleneagles, der har Skotlands eneste tostjernede Michelin-restaurent og så sent som lørdag på en sponsortur til Shanghai, Kina, hvor hustruen også deltog.

I et skriftligt svar til Finans skriver Ewii, at det skaber værdi af have Knud Steen Larsen hustru med på rejserne:

»Vi agerer som enhver anden privat virksomhed i dette land – nemlig på forretningsmæssige vilkår, og derfor også ud fra hvor det giver den bedste forretning,« lyder det.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Anders Samuelsen varsler eksportfest

I en ny prognose spår Udenrigsministeriet en eksportvækst på over 4 pct. i 2017 og 2018, hvilket skaber 30.000 job og vil sende 53 mia. kr. i lommerne på danske virksomheder.

Det skriver Børsen.

De positive takter skyldes ifølge prognosen, at Danmarks kernemarkeder, Sverige, Tyskland og Norge, har vist fremgang i de økonomiske nøgletal siden sensommeren 2016. Eksempelvis står eksporten til USA og Kina foran et løft på ca. 10 pct. i 2017 alene, mens også eksporten til Norge vil blive styrket, skriver avisen.

3
Jysk lydmillionær satser på helbredende lyd

Kim Rishøj blev mangemillionær på salget af lyd­virk-somheden TC Group sidste år, og nu har han stiftet en ny virksomhed, der fokuserer på lyd i sundhedssektoren. Kim Rishøj er eksponent for den danske lydklynge, der omsætter for over 35 mia. kroner årligt, viser den første kortlægning af den danske lydindustri.

Virksomheden hedder Audiocura, og den har bl.a. udviklet en dynamisk højttaler til ambulancer, hvor den rette musik kan hjælpe en patient til at slappe tilstrækkeligt af til at kunne tale med ambulanceredderen, så den rette akutte behandling kan sættes i værk. Derudover arbejder Kim Rishøj og Audiocura med at kortlægge og neutralisere såkaldt negative lyde på hospitaler, så patienterne ultimativt bliver hurtigere raske, og hospitalerne sparer penge. Det har Region Nord og Region Hovedstaden investeret i. Læs hele historien her.

4
Enorm forskel på fattige og rige pensionister

Blandt de 65-årige, der er på vej på pension, er der langt fra den økonomiske top til den økonomiske bund. Halvdelen af de 65-årige danskere, der netop nu er på vej på pension, får under 4.150 kroner om måneden ud over de offentlige ydelser at leve for. Og 37 procent får under det halve af det beløb ud af deres egen pension. Det viser beregninger, som tænketanken Cepos har foretaget på baggrund af Danmarks Statistiks tal for ratepensioner, livrenter, alderspensioner og LD-pension.

I den anden ende af skalaen har de rigeste 20 procent af seniorerne et pensionsdepot på ca. tre mio. kroner og derover. Med en opsparing på tre mio. kroner rækker pengene omregnet til en årlig livrente på 150.000 kroner resten af de leveår, som en 65-årig dansker i gennemsnit kan se frem til.

For at være blandt de ti procent med størst opsparing skal pensionsformuen være på mindst to mio. kroner, mens pensionsdepotet skal udgøre mindst 6,2 mio. kroner for at være i den mest forgyldte øverste procent. Her er den gennemsnitlige pensionsopsparing på knap ti mio. kroner.

Læs mere her.

Det sker i dag

  • Kl 8.00: Byretten i Lyngby forventes at afsige dom i sagen om Amagerbanken
  • kl 9.00: Danske forbrugerpriser, maj
  • kl 12.30: Trafikstatistik fra Københavns Lufthavne

Det sker på markederne

De asiatiske børser viser mandag en blandet udvikling, men teknologiaktierne har det dog svært efter en større nedtur for de amerikanske teknologiaktier i den sidste halvdel af handelssessionen på Nasdaq-børsen fredag. Det skriver Ritzau Finans.

Nikkei 225-indekset er nede med 0,5 pct., mens det bredere Topix-indesk ligger næsten uændret.

Shanghai Composite falder 0,5 pct., og CSI 300-indekset ligger 0,1 pct. lavere, mens Hang Seng-indekset på børsen i Hongkong falder 1,2 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med minusser på 0,1-0,25 pct. mandag morgen.