Dobbelt så mange selvstændige melder sig ledige

Nye tal viser, at selvstændige inden for især transport og håndværk rammer den økonomiske mur og giver op.

Læs mere
Fold sammen
Landets største a-kasse for selvstændige, ASE, oplever i disse måneder de kraftigste stigninger i ledigheden blandt selvstændige i mange år.

Alene siden nytår har ASE modtaget 372 personer, der har lukket deres forretning eller på anden vis er ophørt med være selvstændige, meldt sig ledige. Det tilsvarende tal for samme tid i fjor var 221, og året før var det 194. Der er således tale om noget nær en fordobling på to år.

- Allerede i løbet af efteråret fik vi en oplevelse af, at det danske samfund økonomisk var kørt imod en mur. Ledigheden blandt selvstændige stiger voldsomt, og vi oplever et lodret fald i antallet af medlemmer, der går den modsatte vej, fra dagpenge i arbejde. I august 2008 lå det tal på cirka 600, og i denne måned forventer vi, det ender omkring 100, siger direktør Jesper Bøge, ASE.

Begge grupper ramt

ASE har ca. 42.000 lønmodtagere og 108.000 selvstændige erhvervsdrivende som medlemmer, og stigningen i antal dagpengeansøgninger er næsten ens mellem de to grupper.

Men i modsætning til tidligere, da ledigheden ramte lønmodtagerne først og deres arbejdsgivere med omkring et halvt års forsinkelse, er der nu tidsmæssigt sammenfald.

Opgjort på brancher er transportsektoren særlig hårdt ramt med en vækst på 83 procent, fra 176 til 322 lønmodtagere og selvstændige, fra andet halvår 2007 til andet halvår 2008. Håndværk følger efter med en stigning fra 825 til 1375 svarende til 67 procent på et år.

Liberale erhverv og butiksområdet har henholdsvis 25 og 24 procent flere ledige. Inden for disse to områder forventer ASE-direktør Jesper Bøge høje vækstrater, når det faldende forbrug for alvor slår igennem i butikkerne og hos deres leverandører.

Flertal undgår konkursBlandt årsagerne ligger konkurser fortsat på et meget lavt niveau, hvilket ASE tolker som, at selvstændige typisk er ordentlige mennesker, der gerne vil svare enhver sit og pænt lukker deres firma, før det kommer til en tabsgivende konkurs. Direktør Jesper Bøge er dog ikke i tvivl om, at antallet af ledige selvstændige vil være i fortsat vækst.

- Vores forventning er, at dette vil komme til at stå på en rum tid endnu, og at der i hvert fald i indeværende år vil være mørke udsigter. Jeg tror ikke, der for alvor kommer gang i hjulene før efter sommer 2010. Indtil da vil det være en alvorlig udfordring for dem, der nu ansøger om dagpenge, at komme ud af ledighedskøen, siger Jesper Bøge.