Dobbelt så mange østarbejdere

Antallet af østarbejdere på danske arbejdspladser blev fordoblet i 2006 i forhold til året før.

I alt fik 11.005 statsborgere fra de nye EU-lande i fjor en tilladelse til at arbejde for en dansk arbejdsgiver. Det er en fordobling i forhold til de 5.448 tilladelser, der blev udstedt i 2005, skriver Nyhedsbrevet 3F.

Det viser de netop offentliggjorte tal fra Udlændingeservice, der udsteder arbejdstilladelserne. Det store boom i arbejdstilladelser er især sket inden for byggeriet, hvor antallet af arbejdstilladelser er femdoblet på et år, og pilen er fortsat for opadgående.

I alt 2.214 østarbejdere fik i fjor en arbejdstilladelse i et dansk byggefirma.

Det er dog fortsat uden sammenligning landbrug og gartneri, der i størst omfang tiltrækker arbejdskraft fra de nye EU-lande. Her er antallet af ikrafttrådte arbejdstilladelser steget med mere end 60 procent det seneste år. Fra 2.943 i 2005 til 4.716 i 2006.

- Det er forbavsende, at arbejdsgiverne tilsyneladende har et uudtømmeligt behov for arbejdskraft med alle de østarbejdere, de henter til landet. Samtidigt undrer det mig, at man ikke ser en voksende beskæftigelse blandt danskere inden for det grønne område, siger Arne Grevsen, formand for 3F's Grønne Gruppe, til Nyhedsbrevet 3F.

Kilde: Nyhedsbrevet 3F