Din gæld bremser Danmarks vækst

Kreditvurderingsbureauet Standard & Poor’s advarer: Den massive gældsætning er en voldsom forhindring for dansk vækst.

Kreditvurderingsbureauet Standard & Poor’s advarer: Den massive gældsætning er en voldsom forhindring for dansk vækst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskernes hang til billige lån kan blive en akilleshæl, når der igen skal gang i væksten. Det understreger det magtfulde kreditvurderingsinstitut Standard & Poor’s i et eksklusivt interview med Berlingske Business. »I en kombination med stigende renter og stigende arbejdsløshed kan gældsætningen hurtigt blive et strukturelt problem og bremse den økonomiske vækst,« siger Per Törnqvist, chefanalytiker hos Standard & Poor’s afdeling European Financial Services.

Dermed blander kreditvurderingsbureauet sig i den højaktuelle diskussion af danskernes store gældsbyrde. Inden for den sidste tid har prominente udenlandske institutioner som OECD, Den Internationale Valutafond og EU-Kommissionen kritiseret udbredelsen af danske rentetilpasningslån. Særlig dem uden afdrag har fået en hård medfart og skyld for at bidrage til øget finansiel ustabilitet i landet. »Hele økonomien er ramt af gældsproblemerne, og vi vurderer, at det gør det sværere at få den økonomiske vækst i gang.

Den danske økonomi er udsat, og de højere renter, som vil være konsekvensen af en begyndende optur, vil ramme husholdningerne hårdt. Deres betalingsevne bliver presset og forbrugsmulighederne indskrænket, og det rammer både virksomheder og den finansielle sektor,« siger Per Törnqvist.

Det går bedre i Tyskland og Sverige

En dansk ekspert i boligøkonomi, lektor Morten Skak fra Syddansk Universitet, nikker genkendende til problematikken, som intensiveres af, at den danske rente er bundet til den europæiske, som fastsættes af Den Europæiske Centralbank (ECB). »Det går jo lidt bedre i Danmark, men det går ikke så godt, som man ser i Tyskland eller Sverige. Den opgang, vi har set i renten, er ikke specielt tiltrængt for Danmarks vedkommende, men det har jo endnu været beskedne stigninger. Men vi er ikke helt med, og det er her, at risikoen ligger,« siger Morten Skak.

»Hvis Danmark har et konjunkturforløb, der er ude af trit med resten af EU, så risikerer vi, at ECB lader renten stige, og så skal boligejerne jo betale mere, for Danmark skal så følge med. Så vil vi få en opbremsning, der forøger nedgangen, og her vil det være meget uheldigt med den store husholdningsgæld. Det slår hårdt, når man har en stor gæld med variabel rente,« siger han.

EU-Kommissionen lagde i sine anbefalinger oprindeligt op til reformer af strukturen. Et krav, som regeringen dog har fået europæisk opbakning til at overhøre. Men også Standard & Poor’s lægger op til politisk handling. »Det er ikke et akut problem lige nu. Men det er heller ikke noget, man blot kan ignorere. Problemet med den høje gældsætning er noget, som Danmark må tage stilling til. Det er ikke ukontroversielt at skulle røre ved gældsætningen, men det løser ikke sig selv,« siger Per Törnqvist.

Han understreger, at det ikke kun er gældsætningen, som gør risikoen for økonomisk ustabilitet større i Danmark. »Det er også den måde, som danskerne sparer på. Kun meget lidt bliver sat i banken som indlån, mens en stor bid af aktiverne er bundet i pensionsopsparingen, som jo ikke bare kan hæves, hvis husholdningen pludselig får brug for lidt ekstra råderum – for eksempel ved arbejdsløshed,« siger Per Törnqvist: »Derudover sætter danskerne relativt mange penge i aktier, og det betyder, at de ved nedadgående konjunkturer kan blive ramt på betalingsevnen.« I dag deltager statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i EU-topmødet, hvor netop EU-Kommissionens anbefalinger diskuteres.