DI vil skære i skatten og forgylde forskningen

Lavere energiafgifter for virksomhederne, flere offentlige forskningsudgifter og færre administrative byrder er blandt de tiltag, der ifølge Dansk Industris nyeste vækstplan vil gøre Danmark 23 milliarder kroner rigere.

»Hvis vi fremover vil have råd til sygehuse, børnehaver og uddannelser i høj kvalitet, så skal vi være mere produktive,« siger Dansk Industris administrerende direktør, Karsten Dybvad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap har Produktivitetskommissionen fremlagt sine anbefalinger til et mere produktivt - og dermed rigere - Danmark, før Dansk Industri offentliggør sin Vækstplan 2.0. Og erhvervsorganisationen fra Industriens Hus ser også en øget produktivitet som nøglen til fremtidig rigdom.

»Når vi øger produktiviteten kommer det alle til gavn. Højere produktivitet i den private sektor øger reallønnen for både private og offentligt ansatte. Konkret betyder vores vækstplan, at en typisk LO-familie vil få mindst 2.600 kr. mere mellem hænderne om året,« siger Dansk Industris direktør, Karsten Dybvad, i en pressemeddelelse.

Vækstplanen indeholder 82 anbefalinger til tiltag, som organisationen mener vil løfte Danmarks velstand med 23 milliarder i 2020. Blandt anbefalingerne er:

  • Konkurrencen skal styrkes, blandt andet ved at fastholde en prisloftsregulering og udsætte selvejende offentlige institutioner for fri konkurrence.
  • Færre administrative byrder for erhvervslivet. Dansk Industri foreslår blandt andet at indføre et »regel ind-regel ud«-princip i den danske lovgivning, så der ikke kommer flere byrder.
  • Skatte- og afgiftslettelser for erhvervslivet for 42 milliarder kroner. Det er i høj grad energiafgifterne, der står for skud, og planen foreslår blandt andet en reduktion i PSO-afgiften og en afskaffelse af Nox-afgiften og den grønne check.
  • En reduktion af topskatten med fem procent.
  • En styrket forskningsindsats. Vækstplanen foreslår blandt andet et løft i de offentlige forskningsudgifter på omkring 0,1 procent af bnp, svarende til cirka to milliarder kroner, og at der igangsættes en national strategi for at tiltrække udenlandske forskningsinvesteringer.
  • Blandt de øvrige forslag er blandt andet at indføre et loft over kontanthjælpen, og at de videregående uddannelser i højere grad bliver erhvervsrettede.

Hele vækstplanen er fuldt finansieret, slår Dansk Industri fast.