DI vil løfte dansk velstand med ny vækstplan

Danmark kan blive et betydeligt rigere land, hvis det gøres mere attraktivt for virksomhederne at investere herhjemme, fremhæver DI med en ny vækstplan. Der foreslår interesseorganisationen blandt andet, at afgiften på energi sænkes. Men også at topskatten og skatten på kapitalindkomst sættes ned.

Karsten Dybvad præsenterer på et pressemøde DI's Vækstplan 2.0, der har det mål at øge produktiviteten i Danmark Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Masser af nye job, flere penge mellem hænderne til forbrug hos almindelige danskere, og nye investeringer i maskiner og bygninger, som styrker konkurrencekraften i dansk erhvervsliv.

Det kan alt sammen blive facit, hvis en ny vækstplan med 82 konkrete forslag fra interesseorganisationen Dansk Industri (DI) omsættes til virkelighed.

Administrerende direktør Karsten Dybvad fra DI peger på tre problemer, som organisationens nye vækstplan kan være med til at løse.

Nemlig at der er for meget administrativt bøvl herhjemme og for få investeringer, samt at der satses for lidt på teknisk forskning, som virksomhederne kan få nytte af.

»Hvis vores 82 forslag gennemføres, vil det skabe mange nye arbejdspladser i Danmark og løfte velstanden med mindst 23 milliarder kroner om året. Det vil give en LO-familie 2.600 kroner mere til forbrug om året. Men også pensionister og offentligt ansatte, vil få flere penge til sig selv,« siger Karsten Dybvad.

Han tilføjer, at mindst 18.000 nye job, vil blive skabt herhjemme, hvis de mange forslag omsættes til virkelighed.

Øget velstand

Regeringen har et mål om, at velstanden herhjemme skal løftes med 20 milliarder kroner årligt frem mod 2020. De første seks milliarder kroner er fundet og skal komme fra sidste års vækstplan, som blandt andet sænker selskabsskatten og visse af erhvervslivets afgifter på energi over de kommende år.

Fortsat mangler der dog at blive gennemført initiativer,, som kan øge velstanden med omkring 14 milliarder kroner, hvis regeringens løfter skal holde.

Af samme grund ventes et nyt udspil fra regeringen inden for få uger, og det er derfor, at DI netop nu forsøger at lægge så mange gode ideer på bordet som muligt.

DIs nye vækstplan kommer kun få dage efter, at Produktivitetskommissionen med professor Peter Birch Sørensen i spidsen præsenterede sin slutrapport, som med 100 initiativer lovede et løft i velstanden på hele 60 milliarder kroner. Det særlige Carsten Koch-udvalg har også nyligt peget på mulige besparelser på det store beskæftigelsesområde, som kan bruges til at stimulere dansk økonomi.

Reformer på arbejdsmarkedet

Den nye vækstplan fra DI er fuldt finansieret og vil især skaffe penge ved at holde igen på væksten i det offentlige forbrug. Men den offentlige sektor skal også udsættes for mere konkurrence, og så skal der desuden skaffes tre milliarder kroner årligt ved at lave nye reformer på arbejdsmarkedet.

Hos AE-rådet siger direktør Lars Andersen, at Danmark for tiden har historisk store overskud på betalingsbalancen over for udlandet, lige som eksporten klarer sig fornuftigt.

»Det tyder på, at konkurrenceevnen i dansk erhvervsliv er i nogenlunde god form. Derfor er lavere skatter og afgifter til erhvervslivet ikke lige det, som står øverst på vores ønskeseddel, når der skal laves en ny vækstpakke. Men det er en god idé at forbedre virksomhedernes muligheder for at lave afskrivninger, så der kommer mere gang i investeringerne og den hjemlige efterspørgsel,« siger Lars Andersen.

DI vil sænke skatter og afgifter, som rammer erhvervslivet, for omkring syv milliarder kroner om året. Det er blandt andet den såkaldte PSO-afgift på strøm, som skal sænkes med fire milliarder kroner årligt. NOx-afgiften skal afskaffes helt, og så skal skatten på al kapitalindkomst reduceres til 33 procent. Endelig vi DI også sænke topskatten fra 15 til ti procent. Oven i det, skal der også bruges omkring to milliarder kroner mere på offentlig forskning inden for det tekniske område, sådan at planen fra DI i alt vil koste ni milliarder kroner årligt.

Produktivitetskommissionen foreslog for nylig at fjerne topskatten helt, og Karsten Dybvad understreger da også, at det er DIs ambition på længere sigt.

»Men nu begynder vi med at foreslå en sænkning af topskatten fra 15 til ti procent, hvilket koster omkring 2,5 milliarder kroner,« siger Karsten Dybvad.

DI foreslår overraskende nok ikke nye sænkninger af selskabsskatten her og nu. Men regeringen bør efter DIs opfattelse holde fast i målet om, at selskabsskatten herhjemme mindst skal holdes på samme niveau som i eksempelvis Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

For kun få dage siden dæmpede økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) erhvervslivets forventninger til skatte- og afgiftslettelser i en kommende vækstplan. Men presset på regeringen for at komme med initiativer og planer, som skaber mere vækst herhjemme, er vokset betydeligt på det seneste. Ikke mindst efter at en række tal har vist en skuffende udvikling i dansk økonomi.

Endnu er der stort set ingen klare tegn på, at et bare nogenlunde robust opsving er ved at bide sig fast i dansk økonomi, hvorfor 2014 let kan blive et nyt skuffende år, hvis ikke der sættes mere skub i udviklingen med nye vækst- og stimulanspakker.