DI vil have 2025-forhandlingerne genoptaget med klare vækstmål – LO vil gå en helt anden vej

Socialdemokratiets kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter , 24.september. LO formand Lizette Risgaard talte lørdag formiddag til kongressen. Her ses hun på talerstolen . (foto: Henning Bagger / Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når – eller hvis – regeringen og det øvrige Folketing hiver forhandlingerne om den skrinlagte 2025-plan op af skuffen igen, er det helt afgørende, at der bliver sat et mål for, hvor meget den danske velstand skal vokse. Det er væsentligt, fordi det samtidig gør det muligt at finde ud af, hvad der skal til for at nå målet.

Det fremhæver den administrerende direktør i Dansk Industri, DI, Karsten Dybvad, som kommentar til, at statsministeren foreløbig har udskudt forhandlingerne om 2025-planen, fordi partierne er alt for langt fra hinanden.

»Det er ikke slut endnu. Vi kan kun på det kraftigste opfordre til, at partierne i Folketinget bruger resten af året til at sætte sig sammen og genoptage forhandlingerne. Det er altid godt at have det lange lys på. I den sammenhæng er det helt klart en fordel at have et mål for, hvor meget vores velstand skal vokse,« siger DI-direktøren.

»Et sådant mål er vigtigt, fordi det stiller krav om også at anvise den vej, vi skal gå og hvilke tiltag, der skal til,« siger Karsten Dybvad, der mener, at det er afgørende, at der i fremtidige forhandlinger om reformer bliver spillet på alle tangenter.

DI-direktøren fremhæver, at der er i regeringens udspil til en 2025-plan netop er et mål for, hvor meget den danske økonomi skal vokse i de kommende år. I planen skriver regeringen således: »Det er regeringens mål at øge vækstgrundlaget, så Danmark frem mod 2025 bliver 65 mia. kr. rigere, end vi ellers ville have været«.

Hos LO er man enig i, at vi skal være rigere i fremtiden og have de langsigtede briller på. Men derefter hører enigheden med DI også op.

»Det løser ikke noget, at vi griber et milliardbeløb ud af den blå luft og laver politik efter det. Vi ved jo godt, at det i Finansministeriets optik nærmest kun er skattelettelser, der skaber milliarder i Excel-arket. Og ved at stirre os blinde på et tal risikerer vi at begrænse os til skabe nogle fiktive milliarder ved at sænke skatten,« siger LO-formand Lizette Risgaard.

Hun henviser i stedet til LOs vækstplan, der for nylig blev omtalt i Berlingske Business, og mener, at vejen frem er investeringer i uddannelse, infrastruktur, arbejdsmiljø og teknologi.

»Vi har fremlagt vores ambitiøse bud på, hvordan vi skaber mere velstand på den lange bane. Om det giver 50 eller 100 milliarder, kan vi ikke vide, men det skal heller ikke være målestokken – det skal være, om vi i Danmark vil blive mere rige, lige og trygge i 2025,« siger Lizette Risgaard.

DI har tidligere sagt, at det problematisk ved LOs plan for fremtiden er, at LO ikke vil tale om reformer, som kan øge udbuddet af arbejdskraft.