DI: Offentlige udgifter må i stramme tøjler

Ikke kun økonomerne advarer regeringen om at hæve forventningerne til væksten i den offentlige sektor. Arbejdsgiverorganisationener advarer mod, at væksten i den private sektor bliver skadet.

"Regeringen lægger op til meget store stigninger i det offentlige forbrug i både 2007 og 2008. Væsentlig større end vi hidtil har oplevet, og det sker på et meget uheldigt tidspunkt."

Det siger adm. direktør Hans Skov Christensen fra Dansk Industri (DI) i en pressemeddelelse i kølvandet på regeringens forslag til finansloven og regeringens økonomiske redegørelse.

Her fremgår det, at væksten i det offentlige forbrug nu ventes at nå op på 1,8 procent i 2007 - tilbage i maj var det forventet, at væksten i det offentlige forbrug ville blive 1,3 procent. Til næste år ventes en vækst i det offentlige forbrug på 1,7 procent mod en forventning på 1,1 procent tilbage i maj.

"Vi står med et fælles problem i Danmark, nemlig mangel på arbejdskraft. Og hvis den offentlige sektor skal vokse i den fart, som det fremgår af finanslovforslaget, vil det bremse væksten i den private sektor. Vi har brug for det modsatte," siger Hans Skov Christensen og uddyber:

"Den samlede udgiftsstigning kan skade mulighederne for vækst i den private sektor. Og dermed går Danmark glip af velstand og velfærd i fremtiden."

Samme melding kommer fra erhvervsorganisationen HTS der mener, at regeringen lægger op til en "skrækindjagende høj vækst" i det offentlige forbrug.

"Regeringens udspil til finanslov for 2008 indeholder en bekymrende høj vækst i det offentlige forbrug. Regeringen lægger op til at bruge 7,5 milliarder kroner mere til næste år, hvilket er en fordobling i væksten i forhold til det, den spillede ud med sidste år," siger adm. direktør Ole Krog, HTS.

Han peger på, at den høje vækst i det offentlige forbrug i 2008 skal ses på baggrund af, at væksten i det offentlige forbrug i 2007 næsten er dobbelt så høj som oprindeligt planlagt.

”De ekstra folk til den offentlige sektor kan kun komme et sted fra - de private virksomheder. Der er desværre ingen tvivl om, at forbrugsfesten i det offentlige kommer til at koste virksomhederne ordrer og indtjening og danskerne vækst og velfærd,” siger han.

Større lettelse i marginalskatten er nødvendig

Hans Skov Christensen peger på, at Folketinget bliver nødt til at gennemføre en række forslag, der kan øge udbuddet af arbejdskraft, hvis den offentlige sektor skal vokse så kraftigt.

Han nævner både, at der vil blive brug for mere udenlandsk arbejdskraft, en bedre integration og en større tilskyndelse til at få et arbejde for de, der i dag fortsat er på passiv forsørgelse.

"Og så kommer vi ikke uden om en reel lettelse af marginalskatten, så de allerede beskæftigede anspores til at gøre en ekstra indsats," siger han og bakkes op af HTS.