DI øger reformpresset på Løkke

Foto: Simon Læssøe. De offentlige finanser presses ifølge DI af stigende udgifter til ældre, af det faldende skatteprovenu fra energien i Nordsøen, af tilstrømningen af flygtninge samt af behovet for at investere i forskning og uddannelse. Nu øger DI reformpresset på Løkke.
Læs mere
Fold sammen

Erhvervsorganisationen DI opfordrer med en serie reformforslag regeringen til at skrue op for ambitionsniveauet i sit udspil til efteråret, skriver Finans. DI vil bl.a. fremrykke en pensionsalder på 68 år og mindske udgifterne til førtidspensioner for at få råd til skattelettelser.

»Der skal søsættes noget større,« siger Morten Granzau Nielsen, erhvervsøkonomisk chef hos DI.

De offentlige finanser presses ifølge DI af stigende udgifter til ældre, af det faldende skatteprovenu fra energien i Nordsøen, af tilstrømningen af flygtninge samt af behovet for at investere i forskning og uddannelse.

Samtidig har regeringen lovet at lempe skatten i bunden af indtægtsskalaen, så det bedre kan betale sig at arbejde, og sammen med andre krav fra partierne i blå blok, skal der ifølge økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet skaffes så mange penge på én gang, at man blive nødt til enten at løfte pensionsalderen eller helt at afskaffe efterlønnen.

»Det drejer sig ikke kun om, hvad der er økonomisk muligt, men også hvad der er politisk muligt. Jeg tror ikke, at de kan finde de penge, der skal til,« siger Bo Sandemann Rasmussen til Finans.

Finansordfører i Venstre Jacob Jensen anerkender, at det ikke bliver nemt.
»Vi har allerede været godt rundt efter penge i de seneste år. Men det betyder ikke, at det ikke kan lade sig gøre,« siger Jacob Jensen til Finans.